Epidemia de COVID-19 dă semne de stabilizare în România, însă specialiştii sunt îngrijoraţi de formele tot mai grele de boală
Un alt motiv de îngrijorare este legat și de o posibilă creştere a numărului de cazuri, în următoarele două luni. Vitală este acum limitarea răspândirii coronavirusului prin respectarea măsurilor de igienă, a păstrării distanţei fizice şi a purtării măştii de protecţie, precum şi a vaccinării împotriva gripei sezoniere.
În ultimele săptămâni, România a înregistrat o ușoară tendință de scădere a numărului de cazuri de COVID-19, iar specialiștii spun că pandemia a intrat în țara noastră într-o fază de platou. Ceea ce pune probleme acum este existența a tot mai multor forme severe de boală, a spus-o, astăzi, la Radio România Actualități, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, Beatrice Mahler, care a subliniat dublul risc: al suprasolicitării personalului și al complicațiilor pe care le provoacă asupra pacienților care trebuie să rămână în spital pentru îngrijire și după ce sunt declarați vindecați de COVID-19.
DE aceeași părere este și comandantul Spitalului Militar de Campanie instalat la Otopeni, doctorul Simona Ionescu, care se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toamnă, când se vor relua mai multe tipuri de activități în interior și va începe școala. Şi doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, a estimat în această seară la un post de televiziune că lunile septembrie și octombrie vor fi dificile, date fiind deschiderea școlilor, revenirea din concediu, aglomerarea orașelor și a transportului în comun, urmate de alegerile locale și de începerea sezonului gripal.
Toate acestea pot determina o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, mai ales dacă nu se respectă distanța minimă între persoane și nu se poartă masca de protecție. Realizator: Încă 1.318 cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, în scădere faţă de ieri, când au fost peste 1.500. Au fost raportate încă 48 de decese, care urcă bilanţul la 3.507. Numărul pacienţilor aflaţi la terapie intensivă este în continuare ridicat, sunt 497 de oameni bolnavi care au nevoie de îngrijiri speciale, notează Agenția Rador!