Biologii consideră că prezența unor cazuri mortale de infecție cauzată de virusul West Nile în Republica Moldova nu poate fi exclusă.
Cazuri mortale de West Nile în Republica Moldova
Deși nu sunt confirmate, cazurile de decese provocate de mușcăturile de purtătoare ale virusurilor Zika și West Nile nu ar trebui să surprindă pe nimeni, mai spun specialiștii.
Cercetătorii Institutului de Zoologie au spus, după descoperirea primul caz mortal infecție cu West Nile în România, că țânțarii, inclusiv cei care au venit în Republica Moldova din Africa, au devenit mai agresivi, iar consecintele înțepăturilor acestora sunt mai grave.
Tot mai mulți țânțari, și tot mai agresivi
Populația a semnalat din ce în ce mai multe cazuri de persoane care au fost victime ale diferitelor insecte, precum țânțarul tigru asiatic și alte insecte care sug sânge. Numărul unor astfel de cazuri a crescut față de anii precedenți, au declarat reprezentanții Institutului de Zoologie, citați de Radio Moldova.
În aceste condiții, biologii nu exclud prezența unor cazuri, chiar dacă nedocumentate, de cazuri mortale cauzate de infecția cu West Nile în Republica Moldova.
Cetățenii din mai multe zone ale țării se plâng acum că sunt mult mai mulți țânțari decât în trecut, și că insectele sunt mult mai agresive decât erau în mod obișnuit.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât țânțarul tigru asiatic, care poate transmite oamenilor virusuri mortale precum Zika și West Nile, a fost descoperit în toate regiunile țării încă din 2020, potrivit declarației făcute de Galina Busmachiu, șefa Laboratorului de Entomologie. Ea a atras atenția că această specie s-a înmulțit, în ultimii ani, pe teritoriul Republicii Moldova.
Morțile cauzate de West Nile nu pot fi excluse
„Nu am nicio îndoială că cineva din țara noastră a murit din cauza virusului West Nile. Majoritatea țânțarilor tigru asiatici trăiesc în partea de sud a țării. Aceste insecte au apărut din diverse colete trimise din Africa”, a spus Galina Busmachiu.
Ea a adăugat că înțepăturile acestor insecte produc mâncărime severă, umflături sub piele și chiar orbirea pacientului.
Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în Republica Moldova au fost înregistrate, în ultimul deceniu, patru cazuri de febră dengue de import, în 2019, și un caz de infecție cu virusul West Nile.