Cazul unui politcian achitatCazul achitat. Patronul UTI i-a propus timp de trei săptămâni o întâlnire lui Ludovic Orban. Enervat de refuz, afaceristul l-a înjurat
- Sorin Andreiana
- 31 mai 2017, 00:00
Motivarea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care completul de trei judecători l-a achitat pe liberalul Ludovic Orban, scoate în evidenţă lucruri halucinante. Conform magistraților, nu politicianul a iniţiat discuţiile cu Tiberiu Urdăreanu, denunţător în acest caz, ci a fost invitat la discuţii şi provocat. Totul a culminat cu mesajul: „Eşti un labagiu”, trimis de Urdăreanu lui Orban chiar cu o zi înainte ca acesta din urmă să fie chemat la DNA
La jumătate lunii aprilie a anului trecut, Ludovic Orban era scos din cursa pentru Primăria Capitalei de un dosar penal deschis de DNA pe numele său. Comunicatele oficiale de atunci ale DNA, îl prezentau pe Orban ca pe un politician care a încercat să obţină finanţare pentru campania sa de la un om de afaceri în schimbul folosirii influenţei pentru obţinerea unor contracte. Liderul PNL a pierdut şi candidatura la Primărie, dar şi posibilitatea de a candida la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut. Apoi a fost achitat.
FOTO: Ludovic Orban
Încerca să afle proiectele Capitalei
La finalul lunii ianuarie anul acesta, Ludovic Orban a fost achitat de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei. În motivarea obținută de luju.ro, se arată că „a fost o sentinţă dispusă cu opinie separată, judecătorul Ştefan Pistol considerând că se impune condamnarea lui Orban la 1 an de închisoare cu suspendare. Concluziile magistraţilor sunt absolut şocante şi desfiinţează dosarul DNA. „Se constată că obiectivul principal urmărit de către inculpat, în cadrul întâlnirilor avute cu martorul denunţător, a fost acela de a obţine o informare în ceea ce priveşte marile proiecte de infrastructură din Bucureşti, precum şi identificarea problemelor pe care le întâmpină persoanele din mediul de afaceri privat pe parcursul derulării contractelor cu Primăria Municipiului Bucureşti, discuţiile fiind purtate doar din poziţia de candidat la funcţia de primar general al Capitalei”, scrie în motivarea judecătorilor.
Enervat că Orban nu îi mai răspunde la mesaje
În sentinţă, care a fost atacată de DNA la Completul de 5 al ÎCCJ, judecatorii precizează că, din înregistrările aflate la dosar, nu reiese că Ludovic Orban ar fi cerut 50.000 de euro de la Urdăreanu, liberalul nefăcând în niciun moment trimitere la vreo monedă anume sau la vreun cuantum al sumei. Ba mai mult, Urdăreanu a continuat să îi dea SMS-uri liderului liberal pentru a stabili o întâlnire chiar şi după ce a depus plângerea penală. Orban evită să îl întâlnească, iar denunţătorul anunţă un comisar şef, probabil cel care instrumenta cazul, de acest lucru. „Nu a sunat încă. Nu mai insist pe moment. Ieri, după ce i-am dat 7 SMS-uri, mi-a zis că mă sună el”, scrie Urdăreanu într-unul dintre mesaje. Urdăreanu a trimis mesaje timp de trei săptămâni (timpul scurs de la depunerea plângerii până la data chemării lui Orban la DNA), încercând să îl aducă pe liberal la o întâlnire. Enervat probabil că Orban îl evită, pe data de 10 aprilie 2016, omul de afaceri îi dă un ultim mesaj liberalului: „Eşti un labagiu!”. A doua zi, Orban a fost chemat la DNA, a fost pus sub control judiciar şi s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei.
Cine este judecătorul care a făcut opinie separată
Ştefan Pistol a devenit celebru, de-a lungul timpului, pentru mai multe sentinţe surprinzătoare. Judecătorul, fost preşedinte al Tribunalului Militar şi Curţii de Apel Militare Bucureşti, este cel care, la jumătatea anilor '90, a dispus achitarea în dosarul Revoluţiei de la Timişoara („Masacrul din Calea Lipovei”). Tot el este cel care l-a condamnat pe Valentin Vasilescu la 8 ani de închisoare în dosarul Ţigareta 2, sentinţă casată, totuşi, în 2001, de Curtea Supremă de Justiţiei. Acelaşi judecător este cel care l-a achitat pe Gigi Becali în primă instanţă în două dosare: schimbul de terenuri cu armata şi „Valiza”.