Evenimentul Zilei > Politica > Cazul Ponta, sub lupa analiştilor EVZ. „Premierul ar trebui să demisioneze”. „Nimeni din triada PSD-PNL-Iohannis nu își dorește ca el să plece”
Cazul Ponta, sub lupa analiştilor EVZ. „Premierul ar trebui să demisioneze”. „Nimeni din triada PSD-PNL-Iohannis nu își dorește ca el să plece”

Cazul Ponta, sub lupa analiştilor EVZ. „Premierul ar trebui să demisioneze”. „Nimeni din triada PSD-PNL-Iohannis nu își dorește ca el să plece”

Premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul Şova şi este acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, iar cazul a intrat sub lupa analiştilor EVZ, care şi-au spus părerile pe paginile personale de Facebook.

DEZBATERE EVZ: Trebuie să demisioneze premierul? Dan Andronic: Victor Ponta trebuie sa demisioneze pentru a demonstra că e bărbat politic! 

Sebastian Lăzăroiu consideră că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze şi că ar fi trebuit să procedeze astfel încă din 2012, când a fost descoperit plagiatul în cazul lucrării sale de doctorat. Totodată, Sebastian Lăzăroiu consideră că PSD nu îl va lăsa să demisioneze, deşi s-ar putea salva c apolitician dacă ar renunţa la funcţie.

"Stiu ca in Romania multe lucruri normale nu se intampla.

Realitatea insa e ca premierul trebuie sa demisioneze. In mod normal ar fi trebuit sa demisioneze inca din 2012 de cand i s-a descoperit plagiatul. In orice tara civilizata asa s-ar fi intamplat. Era o acuzatie la fel de grava ca si urmarirea penala.

PSD oricum nu il va lasa sa demisioneze, iar el nu-si va respecta angajamentul facut in februarie 2015, asa cum nu si-a respectat multe angajamente.

Pentru Ponta abia de acum urmeaza urgia. Nici cei de la PES nu vor fi fericiti cu situatia. El personal s-ar putea salva ca om politic daca ar demisiona.

Culmea e ca, si pentru liberali, cel mai bun scenariu este ca Ponta sa nu demisioneze acum.

Cum am zis si ieri, Ponta a facut un singur lucru bun in ultimii trei ani – a pastrat la nivel rezonabil echilibrele macro-economice. Sigur, prin minciuna, nerespectandu-si promisiunile, folosindu-l pe Traian Basescu drept tap ispasitor. Daca astea au fost costurile, nu stiu, poate ca a meritat, decat sa ajungem in situatia Greciei. Dar totul se plateste in viata asta.

Pe de alta parte, nicio reforma in niciun domeniu, nimic semnificativ pentru cetateni. A introdus un stil toxic in politica romaneasca si, din pacate, a avut imitatorii lui chiar si in celelalte partide, pentru ca unii au crezut ca asta e "la moda".

In ce priveste justitia, Ponta a fost destul de fricos sa faca gesturi ireparabile, chiar sub presiunea unui partid plin de oameni cu dosare penale.

De azi, Ponta ia o cruce mare in spate si se va intreba, poate multa vreme de acum incolo, daca nu era mai bine sa demisioneze in iunie 2012, cand i-a cerut-o Traian Basescu, in urma plagiatului descoperit", a scris Sebastian Lăzăroiu pe Facebook.

Jurnalistul Mircea Marian consideră că nici PSD, nici PNL şi preşedintele Klaus Iohannis nu îşi doresc, cu adevărat, ca Victor Ponta să demisioneze.

"Hai să încercăm un mic exercițiu. Are PSD cu cine să-l înlocuiască pe Ponta? Nu prea. Ce fac UNPR, PLR și PC fără Ponta? Sunt în aer. UDMR? Complicat. Are PNL cu cine să facă o majoritate? Da, cu infractorii. Își dorește toată lumea din PNL să ajungă Predoiu premier, pe o majoritate de strânsură? Nu cred. Ce facem dacă intrăm în anticipate pe vechea lege a alegerilor? Mă ia râsu, ca să nu plâng. Deci, în acest moment, eu zic că Ponta scapă și nimeni din triada PSD-PNL-Iohannis nu își dorește cu adevărat ca el să plece", a scris Mircea Marian, pe pagina sa de Facebook.

Jurnalistul Mirel Curea a scris, pe pagina sa de Facebook, că Victor Ponta ar demisiona, dacă ar avea stofă de mare politician.

"Daca Ponta ar avea stofa de mare politician, ar demisiona. Ar pleca de la putere pe cai, in postura de victima a SRI, si ar putea face o opozitie naprasnica. Intrebarea este, are?", a scris Mirel Curea pe Facebook.