Evenimentul Zilei > Justitie > Cazul neurologului care a vrut să ucidă doi români. Polițiștii n-au primit sesizarea bonei despre lichidul care i-a topit lingura
Cazul neurologului care a vrut să ucidă doi români. Polițiștii n-au primit sesizarea bonei despre lichidul care i-a topit lingura

Cazul neurologului care a vrut să ucidă doi români. Polițiștii n-au primit sesizarea bonei despre lichidul care i-a topit lingura

Cazul medicului nigerian care a vrut să îl omoare pe amantul soției și pe mama acestuia putea fi elucidat acum un an. Doctorul i-a spus bonei că substanța toxică este zahăr pentru clătite

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului București pe numele medicului Oviarobo Osagie Enabulele Hope scoate la iveală planul asasinatului pus la cale de nigerian, prin care vroia să îl omoare pe amantul soției sale și pe mama acestuia. Din datele anchetatorilor, adunate în rechizitoriul prin care Oviarobo Osagie Enabulele Hope a fost trimis, luni, în judecată, reiese că supărarea nigerianului a degenerat după ce medicul, care stătuse în România dar lucra la un spital din Germania, aflase de aventura amoroasă dintre nevasta lui, Vanesa, și fiul fostei bone a copiilor săi, Mariana, din Oradea.


Răzbunare pentru un viol inexistent

Inițial, nigerianul a acceptat existența relației extraconjugale, după ce a avut unele discuții cu soția sa, dar el era convins că nevasta lui a fost violată, în decembrie 2014. De altfel, soția neurologului a și depus o plângere pentru viol, pe 16 mai 2015, la Poliția Timișoara, pe care avea să o retragă câteva luni mai târziu.

A comandat 10 grame de substanță toxică, pe 7 mai 2015, pe motiv că îi trebuie la calibrarea unor aparate RMN achiziţionate pentru o clinică din Nigeria. Ajuns în România, la Oradea, el s-a dus acasă la Mariana, fosta bonă a copiilor săi. A mințit-o că trebuie să meargă, urgent, în București, deoarece a avut un accident și i-a lăsat acesteia bagajele, printre care și o ladă frigorifică cu cele 10 grame de dimetilmercur. A doua zi, doctorul a sunat-o și i-a spus că trebuie să plece în Germania, pe motiv că nevasta lui, cu care era în divorț, îi golește casa.

În realitate, doctorul nu plecase din țară. Pe 15 mai 2015, a sunat-o pe bonă și i-a zis că în lada frigorifică se află un medicament pentru diabet, pe care trebuie să îl pună în frigider pentru a nu se strica. Neurologul i-a zis bonei să îi trimită fotografii cu borcanele așezate în frigider. Când a văzut că femeile nu au deschis fiola, doctorul le-a spus că au procedat greșit. Așa că i-a dat indicații unei prietene a bonei cum trebuie să deschidă fiola și să o toarne în borcanul mic, cu linguriță. În acest timp, nigerianul îi spunea prietenei că în fiolă se află zahăr lichid pentru a-i face Mariana clătite, el fiind bolnav de diabet.

Polițiștii nu au luat-o în seamă

A doua zi, bona a văzut că s-a topit linguriţa din borcan şi, temându-se că i-a stricat doctorului pretinsul medicament, a înlocuit linguriţa. Și aceea s-a topit. Nedumerită, ea l-a chemat pe fratele ei. Bărbatul, după ce a citit ce scrie pe cutii, a rugat o cunoștință să verifice ce reprezintă. Așa a aflat că e o substanță foarte toxică. Bona a luat legătura cu polițistul de proximitate care, la rândul lui, a sfătuit-o să meargă la IPJ Bihor. S-a dus la Poliție cu substanța și ambalajul, dar polițiștii nu i-au primit plângerea. Așa că le-a aruncat. În toată această perioadă, fiul bonei nu era acasă, el fiind plecat în oraşul Lupeni, județul Hunedoara.

Dat de gol de contabila spitalului german

Oviarobo Osagie Enabulele Hope a fost prins după ce, pe 5 ianuarie 2016, contabilul spitalului din Germania, la care lucra, a sesizat autorităţile cu privire la faptul că medicul a comandat, în numele spitalului, dimetil mercur, care nu se utilizează în cadrul acestuia. Pe 18 ianuarie au fost făcute percheziţii la locuinţa şi locul de muncă ale doctorului, dar nu a fost găsită substanţa. Doctorul le-a spus polițiștilor germani că o parte din cantitatea de dimetil mercur achiziționată a trimis-o în Nigeria, iar o parte a transportat-o în România. În aceeași zi, au fost contactați polițiștii români de la Direcția de Investigații Criminale. Pe 22 ianuarie a fost efectuată o percheziție la locuința sorei doctorului, studentă la medicină, unde a fost găsită substanța toxică și un pistol marca JERICHO. Autoritățile germane au comunicat faptul că Oviarobo Osagie Enabulele Hope a comandat cantitatea de 30 grame de dimetil-mercur pe care a primit-o în zilele de 2 septembrie și 18 noiembrie, anul trecut. Pe 23 ianuarie, neurologul a fost arestat pentru contrabandă calificată, trafic de produse sau substanțe toxice și tentativă de omor.