Cazul Navalnîi: Germania amenință cu "toate tipurile" de sancțiuni împotriva Rusiei

Cazul Navalnîi: Germania amenință cu "toate tipurile" de sancțiuni împotriva Rusiei

Intensa cooperare economică dintre Germania și Rusia este pusă sub semnul întrebării de otrăvirea lui Navalnîi. Le Vif vine cu toate informațiile!

"Germania este gata să ia în considerare "întreaga cutie de instrumente" a posibilelor sancțiuni împotriva Rusiei, în urma otrăvirii dovedite de Berlin a adversarului Aleksei Navalnîi, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri europene într-un interviu acordat AFP.

Guvernul înţelege că "suntem deschişi la toate tipurile de sancţiuni posibile" din partea UE împotriva Moscovei, a indicat Michael Roth la Berlin.

Am subliniat că examinăm întreaga cutie de instrumente" a posibilelor sancțiuni, a adăugat el, într-un moment în care țara sa nu mai exclude înghețarea proiectului conductei de gaz Nord Stream 2, foarte drag până acum cancelarului Angela Merkel și care ar urma să lege Rusia de Europa prin Germania și Marea Baltică, ocolind Ucraina.

În cele din urmă, decizia va fi "rezultatul discuțiilor și al unei consultări strânse la nivel european", a subliniat dl. Roth, care l-a primit luni seara la Berlin pe omologul său francez, Clément Beaune.

Și totul va depinde de atitudinea Moscovei, îndemnată de țările occidentale să facă lumină asupra otrăvirii principalului opozant rus.

"Autoritățile ruse au încă posibilitatea de a-și arăta clar dorința de a coopera" și "de a face lumină asupra unei crime care continuă să mă lase fără cuvinte", în loc să înmulţească "perdelele de fum", a spus secretarul de stat.

Totuşi, el a reamintit că gazoductul, aflat în curs de finalizare, dar a cărui construcție este oprită, a fost "nu doar un proiect german" și că, prin urmare, eventualele sancțiuni ar afecta întreaga Europă.

De fapt, circa o sută de companii europene sunt asociate proiectului, dintre care jumătate sunt germane.

Dezbaterea în jurul viitorului acestui proiect energetic gigantic s-a dezlănțuit în Germania de când Berlinul a dovedit otrăvirea principalului opozant rus cu un gaz neurotoxic de tip Noviciok. Acuzaţie pe care Moscova o respinge. 

Aleksei Navalnîi este internat într-un spital din Berlin în urma transferului său din Rusia, unde a intrat în comă în timpul unui turneu electoral în Siberia de Vest.

Acum este necesar să trimitem "un semnal clar", deoarece "nu putem tolera tentativa de asasinare a unui om care a criticat regimul rus, guvernul și președintele", a adăugat secretarul de stat german.

Dl. Roth a recunoscut "scepticismul general" cu privire la fondul și impactul real al sancțiunilor în astfel de cazuri. De exemplu, cele impuse Rusiei după anexarea Crimeii nu au avut până acum aproape niciun efect.

"Dar, în materie de diplomație, și când încercăm să menținem o politică de dialog care să nu recurgă în primul rând la mijloace militare, sancțiunile rămân un instrument important pentru exercitarea presiunii și vizarea unor responsabili", a spus el.

Duminica trecută, şeful diplomației germane, Heiko Maas, menționase deja opțiunea unor sancțiuni care să vizeze membrii aparatului rusesc, care, după toate probabilitățile, au jucat un rol în otrăvirea bestiei negre a Kremlinului.

Dl. Roth a subliniat că acest tip de instrument s-ar putea aplica și autorităților din Belarus, care reprimă o mare mișcare de protest din țară.

Trebuie să fim atenți "să nu decidem sancțiuni care să destabilizeze în continuare situația economică și socială a oamenilor", a spus el.

Acest lucru înseamnă că sancţiunile trebuie "să îi vizeze pe cei responsabili", a avertizat domnul Roth", notează Le Vif.

Traducerea:Rador