Cazul „Munaf“, judecat la Washington

Cazul „Munaf“, judecat la Washington

Curtea Supremă a Statelor Unite va lua mâine în discuţie cazul lui Mohammad Munaf, cetăţeanul americano-irakian condamnat la moarte de justiţia de la Bagdad pentru implicare în răpirea a trei jurnalişti români, în 2005.

Munaf este încarcerat într-o închisoare de la periferia Bagdadului, păzită de poliţia militară americană, informează cotidianul „Washington Post“.

În aceeaşi situaţie cu Munaf se află şi americano-iordanianul Shawqi Ahmad Omar, acuzat de legături cu reţeaua teroristă a lui Abu Musab al-Zarqawi.

Cei doi afirmă că gardienii de la Camp Cropper se află sub comanda armatei SUA şi, din acest motiv, se consideră îndreptăţit să conteste detenţia în Irak, conform legislaţiei americane. Administraţia Bush susţine însă că închisoarea aparţine forţei multinaţionale din această ţară şi că Munaf şi Omar se află în afara jurisdicţ iei tribunalelor americane.

Disputa juridică urmează să fie analizată de judecătorii de la Curtea Supremă, iar verdictul ar putea avea implicaţii majore asupra drepturilor cetăţenilor americani deţinuţi pe teatrele de operaţiuni din străinătate.

A scăpat de ştreang

Mohammad Munaf a fost încarcerat la Camp Cropper, în urma eliberării sale şi a celor trei jurnalişti români ţinuţi ostatici de răpitorii lor aproape două luni, în 2005, la o fermă de la periferia Bagdadului.

Autorităţile americane şi cele din România l-au acuzat de înscenarea răpirii. Potrivit guvernului SUA, Munaf a recunoscut „în înregistrări video, în scris şi în faţa unui tribunal de investigaţie“ că a fost complice la răpirea jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian.

Mărturia ar fi fost însă obţinută sub ameninţare, susţin avocaţii lui.

Cazul lui Munaf a ajuns iniţial la Curtea Penală Centrală irakiană, care a decis condamnarea sa la moarte prin spânzurare. Autorităţile americane au vrut să îl predea oficialilor irakieni în vederea aplicării sentinţei, însă o Curte de apel din Irak i-a anulat condamnarea, pe motiv că din dosarul său au dispărut probe.

Ne puteți urmări și pe Google News