Cazul Madeleine: drama sau crima?

Cazul Madeleine: drama sau crima?

Suspectati de uciderea propriei fiice, parintii micutei McCann au parasit Portugalia.

Cazul fetitei britanice in varsta de 4 ani Madeleine McCann, data disparuta pe 3 mai, in timp ce era in vacanta in Portugalia, la Praia da Luz, impreuna cu parintii si fratii ei gemeni, a revenit in atentie intr-un mod neasteptat.

La finele saptamanii trecute, parintii ei, Kate si Gerry, au fost declarati in mod oficial suspecti in cazul disparitiei propriului copil, dand o noua turnura dramei care a tulburat in ultimele luni Europa, releva BBC.

Mai mult, autoritatile portugheze cred ca mama fetitei a ucis-o pe micuta din greseala. Totusi, la adresa cuplului McCann nu exista nicio acuzatie oficiala, iar cei doi s-au intors, ieri, in Marea Britanie, declarand insa ca „nu fug” din Praia da Luz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei si-au motivat decizia spunand ca trebuie sa se intoarca in Marea Britanie pentru binele gemenilor. Politia portugheza a fost de acord ca acestia sa paraseasca teritoriul tarii.

Interogati 20 de ore

Mama fetitei a fost prima care a fost declarata oficial suspecta in acest caz. Dupa 12 ore, tatal a primit acelasi statut. Cei doi au fost suspusi unor interogatorii separate, Kate raspunzand intrebarilor politistilor timp de 16 ore, iar sotul sau, opt ore.

In interviurile acordate ziarelor, Kate si Gerry, ambii in varsta de 39 de ani, au acuzat politia portugheza ca incearca sa le insceneze acuzatiile.

La randul sau, un prieten al familiei McCann, Jon Corner, a insistat asupra acestei ipoteze. „In mod cert, politistii nu investigheaza nimic. Ei cauta, de fapt, o finalitate rapida si curata in acest caz, iar acest lucru inseamna atragerea atentiei asupra familiei”, a declarat acesta.

De cealalta parte, autoritatile portugheze sunt de parere ca Madeleine a fost ucisa din greseala de mama sa, Kate. Apoi, impreuna cu sotul sau, aceasta ar fi ascuns trupul fetitei, dupa care l-ar fi mutat folosind o masina inchiriata.

De altfel, anchetatorii sustin ca intr-o masina pe care familia McCann a inchiriat-o la 25 de zile dupa disparitia fetitei au fost descoperite urme de sange apartinand micutei. Kate a declarat ca este imposibil ca sangele fiicei sale sa fi fost descoperit in masina. Jon Corner a afirmat chiar ca politistii i-au propus lui Kate sa ajunga la o intelegere - daca isi va marturisi crima, va petrece in inchisoare numai doi ani.

Cronologie

Cautata pe tot continentul 

3 mai: Madeleine este data disparuta dintr-un apartament de vacanta din Praia da Luz. Parintii spun ca o lasasera dormind alaturi de gemeni si plecasera la un local din apropiere

6 mai: Politia afirma ca exista dovezi ca fetita a fost rapita

11 mai: David Beckham si alti fotbalisti celebri fac apel pentru eliberarea fetitei. Cazul se transforma in ancheta internationala 13 mai: J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, promite o contributie la recompensa de 3 milioane de dolari oferita de mai multe personalitati pentru gasirea fetitei. Este interogat Robert Murat, un britanic care locuia in apropiere de complexul din care a disparut micuta

10 iulie: Murat este interogat in prezenta avocatului sau, dar neaga orice implicare

3 august: Autoritatilor belgiene le este semnalata prezenta fetitei la un local din orasul Tongeren. Pista se dovedeste falsa

7 august: Cainii special dresati descopera urme de sange in camera de hotel in care statea Madeleine

11 august: Anchetatorii sustin ca noi probe ii determina sa ia in calcul posibilitatea ca fetita sa fie moarta.