Cazul „Frumuşanu“, minge de ping-pong

Tergiversat de 18 ani, dosarul dublei crime din Piaţa Victoriei este „omorât“ de disensiunile existente între şefii Secţiei Parchetelor Militare.

„Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil, a cauzei sale“ (art. 6, alin. 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale).

În România, după aproape 18 ani de proces, o sentinţă de condamnare a unui ofiţer SPP, plimbări dintr-un sertar într-altul, audieri şi reaudieri, dosarul „Frumuşanu-Crăiniceanu“ reintră în ciclul „natural“ al stagnării.

În ultimele nouă luni, ancheta privind uciderea, cu un proiectil de semnalizare tras din clădirea guvernului, a celor doi tineri, în timpul mineriadei din septembrie 1991 - Aurica Crăiniceanu şi Andrei Frumuşanu - a devenit mingea de ping-pong a conducătorilor Secţiei Parchetelor Militare, colonelul Ion Vasilache şi adjunctul său, generalul Dan Voinea.   Divergenţele tot mai acute dintre cei doi prelungesc criza, deja cronicizată, în care a intrat solu- ţionarea cazului. Pe acest fond, România are toate şansele să-şi atragă o nouă condamnare din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Prescrierea faptelor are scadenţa în anul 2023. Curat legal

Pe scurt: dacă, în septembrie 2007, Dan Voinea a preluat cazul de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial (PMTMT), unde dosarul zăcuse şapte ani, în mai 2008 procurorul- şef Ion Vasilache a retrimis cauza la acelaşi PMTMT. Paradoxal, în noul război al ordonanţelor semnate de cei doi şefi, şi Voinea, şi Vasilache susţin că au acţionat legal.   „Frumuşanu-Crăiniceanu“ este unul dintre cele mai vechi şi „celebre“ dosare aflate pe rolul justiţiei româneşti, după 1989. Dar ancheta a suferit în timp mai multe „accidente“.

Ultimul episod s-a derulat între 12 septembrie 2007 şi 7 mai 2008. Evenimentele din ultimele luni le-au determinat pe familiile victimelor să sesizeze iarăşi pre- şedinţia, procurorul general, CSM şi CEDO, acuzând presiunile politice şi, ca atare, tergiversarea voită a anchetei. Aceasta, în condiţiile în care rudele decedaţilor aşteaptă deja sentinţa instanţei europene la primul proces, intentat României încă din 2004. 7 luni, 2 săptămâni şi 3 zile

Adică 12 septembrie 2007- 7 mai 2008. Sau 227 de zile în care speranţele că ucigaşii tinerilor nevinovaţi vor răspunde au renăscut şi au pierit subit. August 2007-aprilie 2008. Generalul Dan Voinea formează o nouă echipă de investigare a cazului. Pe 12 septembrie, Voinea semnează şi Ordonanţa 7/P/2007, în baza căreia preia dosarul, care trena de şapte ani la PMTMT.

Potrivit planului, trebuie să completeze probele cerute, în 2000, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Începe astfel un nou maraton al audierilor. Prin biroul echipei lui Voinea se perindă zeci de martori. Printre ei, şi VIP-uri cu trese: generalul Ion Mustăţea (fostul şef al dispozitivului de apărare de la guvern), generalul Niculae Spiroiu (exministru al apărării) şi generalul Dumitru Iliescu (fostul şef al SPP).   Pe parcurs, în fruntea Secţiei Parchetelor Militare Procurorul General îl deleagă pe colonelul Ion Vasilache, devenit şeful direct al lui Voinea. Rapid, disputele îşi fac şi ele loc între cei doi.

Astfel că schimbarea la vârf determină, ulterior, şi trecerea dosarului „Frumuşanu-Crăiniceanu“ din coordonarea directă a lui Dan Voinea în cea a procurorului militar Ion Andrei.

Pe acest fond, avocatul Gheorghe Ciobotaru, apărătorul ofiţerului SPP Dorel Gabor - condamnat inţial pentru uciderea celor doi tineri - îi înaintează lui Vasilache o plângere împotriva ordonanţei prin care Voinea preluase iniţiativa cercetărilor. „Asta-i România!“

Revenind la procurorul Ion Andrei, soţii Frumuşanu asociază întâlnirea din decembrie cu noul responsabil cu un şoc de zile mari: „Primul lucru pe care ni l-a spus a fost că nu are habar despre ce e în dosar. Deci, după 17 ani, cazul e luat de un om care trebuie să-l ia la citit filă cu filă. Asta-i România în care a fost ucis Andrei!“, punctează, disperat, Ştefan Frumuşanu, tatăl tânărului mort în Piaţa Victoriei.

De altfel, într-un memoriu trimis recent inclusiv Administraţiei Prezidenţiale şi Curţii Europene, familia Frumuşanu solicită verificarea activităţii lui Andrei „care a dus în mod deliberat la emiterea acestei ordonanţe pe care o considerăm ilegală“.

Motivul: „Domnul Andrei, personal, nu a completat aproape nicio probă. Ca să se mişte, a continuat audierile generalul Voinea“, completează părintele neconsolat. 13-15 IUNIE ’90 Alte acuze Colonelul magistrat Ion Vasilache este acuzat şi de membrii Asociaţiei „21 decembrie 1989“ că ar contribui la tergiversarea unuia dintre dosarele „Mineriadei din 13-15 iunie 1990“. Modalitatea: o ordonanţă care să „stopeze realizarea expertizei privind prejudiciile materiale cauzate de mineriada din 13-15 iunie 1990“. Dosarul fusese instrumentat tot de magistratul Dan Voinea. Într-un memoriu înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului, preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş, descrie demersul drept unul „şocant şi scandalos“. Iar acuzele merg mai departe: „Demersul de stopare a expertizei vine să confirme o dată în plus că se impune examinarea cu prioritate, maximă urgenţă a cauzei, altfel există toate şansele pentru distrugerea probelor adunate până în prezent, fie defrişarea/arderea dosarelor (dispusă şi realizată la un moment dat faţă de trecerea a 10 ani de păstrare, la secţii de poliţie), fie prin fragmentarea lor ca urmare a disjungerilor repetate şi declinărilor repetate“, se arată în documentul trimis la Strasbourg.

ORDONANŢELE LUI VOINEA ŞI VASILACHE. Deşi documentele se bat cap în cap,  semnatarii lor susţin că legea le dă dreptate CONCLUZIA PROCURORULUI-ŞEF

Ordonanţa lui Voinea e „nelegală“ Mai 2008. Primele zile se dovedesc extrem de pline. Generalul Dan Voinea îşi definitivează „necesarul“ pentru următoarele audieri. Magistratul intenţionează să-l mai cheme o dată pe generalul Dumitru Iliescu, dar şi foşti militari şi jandarmi, aflaţi pe 25 septembrie 1991 la guvern, dar neaudiaţi până acum. Se spera aflarea altor amănunte despre uciderea Auricăi Crăiniceanu şi a lui Andrei Frumuşanu. Chiar ICCJ solicitase completarea cu probe noi a dosarului „Frumuşanu- Crăiniceanu“.

Şi totuşi, în biroul de vizavi, superiorul lui Voinea, colonelul Ion Vasilache, pregăteşte un document-surpriză: Ordonanţa 1283/07.05.2008. Semnat de colonelul Ion Vasilache, documentul dă curs plângerii formulate anterior de avocatul lui Dorel Gabor şi infirmă Ordonanţa de începere a urmăririi penale nr. 7/P/2007, în baza căreia Dan Voinea a reluat ancheta în dosarul „Frumuşanu-Crăiniceanu“.

Vasilache declară nelegală iniţiativa lui Voinea şi nu pomeneşte nici audierile din ultimele şapte luni de cercetări.

„Unde trăim? De ani întregi asistăm neputincioşi şi indignaţi la un joc cinic şi macabru al ordonanţelor. Şi nimeni nu îţi poate spune când se termină“, este reacţia lui Ştefan Frumuşanu, tatăl răposatului Andrei.

"Unde trăim? De ani întregi asistăm neputincioş i şi indignaţi la un joc cinic şi macabru al ordonanţ elor. Şi nimeni nu îţi poate spune când se termină." - Ştefan Frumuşanu, tatăl tânărului mort 

  Între „profesionalism“ şi „abuz“   Colonelul Ion Vasilache a răspuns întrebărilor EVZ doar printr-un comunicat remis de Biroul de presă al Parchetului General. „(...) prevederile art. 278/1 alin. II C.p.p. au fost încălcate în mod flagrant, procedându- se la redeschiderea nelegală a urmăririi penale prin ordonanţa din 12.09.2007. (...)

Nici după această redeschidere prin actele administrate, audieri şi reaudieri de martori nu au rezultat indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de către Gabor Vasile Dorel“.   Dan Voinea se rezumă la „no comment“: „Conform legii, eu nu am dreptul să comentez soluţiile date de alţi procurori, chiar dacă acest lucru nu îmi convine“, a fost reacţia magistratului. Totuşi, acesta recunoaşte că nu a fost înştiinţat anterior de retrimiterea speţei la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial.

În schimb, contactat de EVZ, Gheorghe Ciobotaru, apărătorul lui Gabor, s-a arătat încântat de turnura luată în dosar: „Apreciez ordonanţa emisă de domnul colonel Ion Vasilache drept una de un profesionalism desăvârşit, iar pe cea infirmată, emisă de domnul procuror Dan Voinea, drept un abuz“, punctează Ciobotaru.

"Apreciez ordonanţa emisă de domnul colonel Ion Vasilache drept una de un profesionalism desăvârşit. (...) Cea a domnului Voinea e un abuz." - Gheorghe Ciobotaru, avocatul lui Dorel Gabor ISTORIE

Verdict: „Infracţiune de omor“

Dosarul „Frumuşanu-Crăiniceanu“ s-a născut la mineriada din septembrie 1991, soldată şi cu debarcarea guvernului Roman. Pe 25 septembrie, în toiul evenimentelor, muncitoarea Aurica Crăiniceanu, mamă a doi copii, şi studentul Andrei Frumuşanu au fost ucişi în Piaţa Victoriei de un proiectil de semnalizare tras din guvern. Se aflau în trecere şi făceau parte din grupurile de curioşi şocaţi de scenele din centrul Capitalei. Vinovat a fost găsit căpitanul SPP Dorel Gabor, condamnat iniţial la opt ani de închisoare. Gabor nu a ispăşit însă nici o zi, iar în 2001 dosarul a fost retrimis Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial şi „uitat“ într-un sertar, până la iniţiativa lui Dan Voinea. În 1992, parlamentul publica o anchetă proprie. Printre semnatari s-au numărat Radu Timofte (FSN), Valentin Gabrielescu (PNŢ) sau Ovidiu Muşetescu (FSN). Concluzia lor: „(...) putem aprecia că ne aflăm în faţa unei infracţiuni de omor“.