Cazul fetiţei-mamă schimbă legile în România

Cazul fetiţei-mamă schimbă legile în România

Juriştii care au făcut parte din comisia specială a Ministerului Sănătăţii au recomandat clarificarea reglementărilor privind avortul în situaţiile excepţionale, precum cea a Florinei.

Hotărârea familiei a forţat autorităţile să lase libertatea de opţiune în cazul victimelor incestului şi ale violului.

Cei de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Neamţ au chemat- o ieri la o şedinţă de consiliere pe Florina V., fetiţa în vârstă de 11 ani din comuna Piatra Şoimului, care a rămas însărcinată după ce a fost violată, în urmă cu patru luni, de unchiul ei. Familia Florinei era în febra pregătirilor pentru călătoria în Marea Britanie, unde, săptămâna viitoare, urmează să aibă loc întreruperea de sarcină.

Totuşi, ei au lăsat deoparte treburile şi au mers la Piatra-Neamţ, împreună cu primarul comunei, Nicolae Nicorescu, cel care le comunicase invitaţia celor de la Protecţia Copilului. „Ne-am dus, ce era să facem? Ne-am gândit că poate o fi nevoie de ceva acte pentru plecare, dar n-a fost aşa“, ne-a spus Florin V., tatăl fetiţei.

„Am considerat că este necesar să vină la Piatra-Neamţ. Consilierea face parte dintr-o serie întreagă de acţiuni pe care instituţia le face pentru ca fetiţa şi familia să treacă peste trauma suferită. Nu este nici prima, nici ultima“, ne-a declarat Dan Marian Lospa, directorul DASPC Neamţ. În cadrul şedinţei de consiliere, ne-a spus directorul, s-au apelat la diverse tactici psihologice, plecându-se de la jocuri sau desene pe hârtie, după care s-a trecut la întrebări pentru a se evalua starea fetiţei. Concluzia: din punct de vedere psihic, Florina suportă bine situaţia.

Puşi să semneze că refuză avortul în România

Aceasta nu a fost singura întâlnire a familiei Florinei cu reprezentanţii DASPC. Ieri după-masă, la poarta casei din comuna Piatra Şoimului au bătut alţi reprezentanţi ai Direcţiei. Veniseră să transmită oficial decizia comisiei de la Bucureşti care a ajuns la concluzia că intervenţia chirurgicală de întrerupere de sarcină se poate efectua şi în ţară.

Tatăl fetei, Florin V., a mulţumit pentru înştiinţare, dar a rămas ferm pe poziţie: soţia şi fiica sa vor pleca la Londra pentru intervenţia chirurgicală. A şi semnat un document în care a menţionat că nu doreşte ca întreruperea de sarcină să fie efectuată în ţară. „Au fost zile de zbucium cum nimeni nu-şi poate da seama. Poate doar cineva în situaţia noastră. Este bine că s-a ajuns la o decizie favorabilă, dar noi nu mai dăm înapoi. Nu mai dorim să fie situaţii ca ale noastre, dar poate că decizia ministerului o să folosească altor pă- rinţi care nu ştiu încotro s-o apuce la necaz“, a spus Lăcrămioara V., mama Florinei.

RECOMANDARE

Juriştii comisiei au propus elaborarea unui ordin care să reglementeze situaţiile de excepţie în care o sarcină apare în urma unui viol sau a unui incest

Legislaţia privind avortul în România se va schimba. Juriştii care au făcut parte din comisia specială de la Ministerul Sănătăţii au recomandat clarificarea şi actualizarea legislaţiei referitoare la întreruperea sarcinii, în situaţii de excepţie, cum este şi cea a Florinei.

„Întreruperea cursului sarcinii, în caz de viol sau de incest, era permisă printr-un decret şi pe vremea lui Ceauşescu. Vom elabora un ordin care să reglementeze din nou aceste situaţii“, a declarat Vlad Iliescu, şeful comisiei care s-a ocupat de cazul fetei. Secretarul de stat Theodora Bertzi, reprezentant al Ministerului Muncii, a precizat, de asemenea, că în majoritatea ţărilor europene există legislaţii care permit avortul după termenul de trei luni atunci când este vorba despre viol sau despre incest.

Fetiţa de 11 ani, protejată de Codul Penal

După două zile de dezbatere, comisia întrunită la Ministerul Sănătăţii a decis, joi seara, că Florina poate face întrerupere de sarcină în România. Pe fetiţă o protejează Convenţia ONU privind drepturile copilului, Legea drepturilor pacientului, Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi chiar Codul Penal, prin articolul 185. Acesta din urmă prevede că „nu se pedepseşte întreruperea cursului sarcinii efectuată de medic peste 14 săptămâni, dacă aceasta este necesară pentru a salva viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a femeii însărcinate, de la un pericol grav şi iminent care nu poate fi înlăturat altfel“.

Sarcină cu risc obstetrical crescut

„Gravida este copil, victima unui abuz sexual şi nu este pregătită să îndeplinească rolul de mamă“, a decis comisia specială a Ministerului Sănătăţii. „Există riscuri majore să-i fie afectată sănătatea mintală, în cazul în care va duce sarcina la termen“, a declarat Vlad Iliescu. Mai mult, medicii ginecologi din comisie au caracterizat sarcina Florinei ca fiind una cu „risc obstetrical crescut, atât pentru mamă, cât şi pentru făt“. Mama este dezvoltată armonios, iar sarcina a evoluat, până acum, în parametri normali, însă stresul la care a fost supusă copila ar putea avea, ulterior, consecinţe negative.

Psihiatrii comisiei au recomandat avortul

În aceste condiţii, experţii din comisie au recomandat consilierea psihologică a copilului şi a familiei. „Minora riscă să fie afectată imediat, dar şi pe termen mai lung, având în vedere faptul că a fost abuzată sexual, la numai 11 ani, şi poartă o sarcină nedorită“, au precizat specialiştii în psihiatrie pediatrică şi psihologie, care au făcut parte din comisie.

Lectorul Bogdan Cezar Ion, specialist în psihologie, a explicat faptul că, pentru Florina, continuarea sarcinii ar putea însemna prelungirea suferinţei apărute în urma abuzului sexual incestuous.

Copiii abuzaţi sexual riscă să facă depresie, să se sinucidă şi să nu se poată adapta în societate.

Sterilitatea, un risc major al operaţiei

Pe de altă parte, riscurile la care va fi supusă Florina dacă va face întrerupere de sarcină sunt şi ele mari. Medicii români spun că este posibil ca fata să rămână sterilă. De asemenea, se poate întâmpla ca fătul care va fi scos printr-o mică cezariană să supravieţuiască.

„Se întâmplă însă în mai puţin de 1% din cazuri“, a precizat secretarul de stat Theodora Bertzi, membru al comisiei speciale întrunite la Ministerul Sănătăţii. (Mihaela Năftănăilă)

CONCLUZIE. Reprezentanţii comisiei speciale au decis că Florina este protejată de patru legi în cazul unei întreruperi de sarcină

RETICENŢĂ

Colegiul Medicilor din România se opune avortului

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, dezaprobă decizia Comisei Ministerului Sănătăţii în acest caz şi precizează că medicul care îşi va asuma o intervenţie în acest caz „nu va putea fi apărat de către Colegiul Medicilor“. Medicul Vasile Astărăstoae, care s-a pronunţat, în repetate rânduri, că este împotriva avortului, le-a transmis doctorilor români că „nimeni nu îi poate obliga la efectuarea unui avort şi că opinia sau recomandarea comisiei nu îi poate proteja în fata justiţiei. Răspunderea este directă şi individuală a fiecărui medic. În România, singurele instituţii abilitate de a face o interpretare a prevederilor legale cu valoare juridică sunt Parlamentul României (prin instituţiile sale) şi instanţa de judecată în cazuri punctuale. Restul interpretărilor au valoare de opinii sau recomandări“, crede preşedintele CMR. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a lansat, în urmă cu o săptămână, o propunere de schimbare a reglementă rilor care privesc avortul în România. CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Lecţia de pe uliţele statului

Fetiţa-mamă va avorta în Anglia

"Intervenţia Bisericii în cazul fetiţei-mamă"!

Ne puteți urmări și pe Google News