Cazul Aleksei Navalnîi. Rusia, deranjată de comentariile ostile venite din exterior

Cazul Aleksei Navalnîi. Rusia, deranjată de comentariile ostile venite din exterior

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis că a remarcat numeroase declaraţii ostile care vizează Rusia în ceea ce priveşte starea de sănătate a opozantului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, după ce Germania a anunţat că acesta a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

„În legătură cu aceste comentarii impertinente... potrivit cărora (Noviciok) a fost dezvoltat aici, este imperativ să spunem următoarele. Ani la rândul, specialişti din multe ţări occidentale şi din structurile specializate ale NATO au lucrat cu acest grup amplu de componente chimice", a scris MAE rus într-o declaraţie, potrivit Reuters.

Reamintim că peste 100 de membri ai Parlamentului European au solicitat sancţiuni împotriva celor responsabili de atacurile contra reprezentanţilor opoziţiei şi jurnaliştilor în Rusia, după otrăvirea politicianului Aleksei Navalnîi.

Într-o scrisoare deschisă adresată şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, eurodeputaţi din mai multe grupuri politice cer o „anchetă integrală şi transparentă'' asupra cazului Navalnîi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Totuşi, rămânem extrem de sceptici că autorităţile ruse doresc să ancheteze contextul real al acestei infracţiuni'', susţin semnatarii scrisorii, amintind de cazurile Ana Politkovskaia şi Serghei Skripal.

În prezent, Aleksei Navalnîi se află în comă la un spital din Berlin. Autorităţile germane afirmă că testele toxicologice au dovedit că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok, dezvoltat de armata fostei Uniuni Sovietice. Kremlinul a negat că are vreo implicare în acest caz.

Borrell a subliniat joi seara posibilitatea de a lua măsuri suplimentare ca răspuns la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. El a ameninţat deschis Rusia cu adoptarea unor sancţiuni, insistând că folosirea armelor chimice este ''complet inacceptabilă în orice circumstanţe''.

''Uniunea Europeană cere un răspuns internaţional comun şi îşi rezervă dreptul de a trece la acţiuni corespunzătoare, printre care măsuri restrictive'', a spus şeful diplomaţiei europene.

Într-o reuniune la nivel de ambasadori, Consiliul Nord-Atlantic dezbate vineri acest dosar, dar măsurile concrete sunt limitate.

Pe de altă parte, Comitetul de anchetă din Rusia i-a solicitat uneia dintre filialele sale din Siberia să investigheze posibilitatea ca cineva să fi încercat să îl asasineze pe Aleksei Navalnîi, a relatat vineri agenţia de presă rusă RIA.

Germania a afirmat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu agentul toxic Noviciok şi a cerut pedepsirea autorilor. Până în prezent, Rusia nu a lansat o anchetă penală, susţinând că până în prezent nu există dovezi ale unei infracţiuni.