Cazinoul din Constanța, o clădire emblematică, a fost lăsat în paragină mai bine de un deceniu și a ajuns la un pas de prăbușire. În cele din urmă Guvernul a decis renovarea sa, iar acum clădirea pare că își recapătă strălucirea de altă dată.
Ministerul Dezvoltării a anunțat că au fost finalizate lucrările la fațada de nord a Cazinoului din Constanța, o clădire emblematică a cărei renovare este finanțată cu bani de la Guvern. În total aproape 90 de milioane de lei.
„Am vizitat astăzi lucrările Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern. Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci. Elementele de protecție au fost înlăturate, iar clădirea este vizibilă de pe faleză.
Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea necesară, în valoare de aproape 90 milioane de lei pentru restaurarea acestui monument unic construit în stilul Art Nouveau“, a declarat ministrul Cseke Attila.
Lăsat în paragină
Cazinoul din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului. Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, iar clădirea a fost inaugurat în 1911. În timpul celui de-al doilea război mondial, Cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, Cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat în restaurant.
La jumătatea anilor '80, Cazinoul a fost închis pentru o perioadă pentru lucrări de restaurare. După Revoluție, a continuat să funcționeze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar şi diverse evenimente culturale. Cazinoul a trecut în administrarea Primăriei Constanţa în anul 2000, după un proces care a durat câţiva ani, el aparţinând până atunci societăţii Litoral SA.
În 2007, Primăria Constanţa a decis concecionarea clăririi unei firme private, care trebuia să o reabiliteze. Nu s-a întâmplat însă acest lucru, iar Cazinoul a fost lăsat în paragină mai bine de un deceniu. Clădirea s-a degradat atât de mult încât s-ar fi putut prăbuși în cazul unui cutremur.
Care va fi destinația Cazinoului
Lucrările de renovare au început în 2020 și se vor finaliza în curând. Nu se știe însă cu exactitate care va fi destinația clăririi după terminarea lucrărilor de reabilitare.
„Se dorește să fie un spațiu care în care să se prezinte, pe de o parte, istoria acestei clădiri, pe de altă parte, să fie ceva legat de partea specifică, dacă vreți, a Constanței, că suntem pe litoral, adică ceva legat de mare. Evident, avem aici Sala Oglinzilor, care permite desfășurarea unor evenimente culturale. Sunt spații care pot fi valorificate în mod cert. Decizia aparține Primăriei Municipiului Constanța care este beneficiarul lucrării“, a mai spus Cseke Attila a declarat, într-o conferinţă de presă