ULUITOR. Un bebeluş a luat cancer de la mama sa. VEZI cum explică un genetician român cazul

ULUITOR. Un bebeluş a luat cancer de la mama sa. VEZI cum explică un genetician român cazul

Medicii se străduiesc să îi salveze viaţa unei micuţe în vârstă de doar 9 luni care suferă de cancer. Necruţătoarea boală a luat-o chiar de la mama ei, susţin specialiştii.

Addison Cox are doar 9 luni şi locuieşte cu tatăl ei în Phoenix, Arizona. Ea s-a născut cu un melanom de gradul patru. Stadiul avansat al bolii şi vârsta fragedă fac foarte dificil tratamentul pe care medicii încearcă să îl administreze.

Fetiţa are, conform declaraţiei tatălui pentru nydailynews.com, celule canceroase răspândite la nivelul creierului, umărului, plămânilor, ficatului, rinichilor şi la nivelul limbii.

“Când o priveşti ai spune că este cel mai fericit bebeluş de pe planetă. Este o luptătoare exact cum a fost şi mama ei. Nu dă impresia că ar avea dureri", a declarat tatăl pentru site-ul de ştiri.

Este al 9-lea caz de cancer transferat de la mamă la făt Mama fetiţei, Briana Cox, a reuşit în 2006 să învingă cancerul şi nu ar fi crezut că este posibil ca această boală să o afecteze din nou, cu atât mai puţin nu s-ar fi gândit că ar putea să îi afecteze copilul. Boala a recidivat tocmai în perioada în care Briana era gravidă, cu toate că nu a avut dureri sau semne care să-i dea de înţeles acest lucru. Abia la o lună după ce a născut, medicii şi-au dat seama că ea suferă de cancer într-un stadiu avansat.

La sfârşitul lunii trecute femeia a fost răpusă de cancer. Medicii au efectuat mai multe analize fetiţei de 9 luni pentru a se asigura că nu a luat cancer de la mama sa în timp ce se afla încă în uter.

Scenariul pesimist presupus de medici s-a adeverit, fiind primul caz de acest fel pe care medicii de la spitalul american l-au întâlnit. În acest moment, în lume sunt cunoscute nouă cazuri de melanoame și leucemii acute la femei însărcinate care au trecut la făt prin placentă și aceștia au dezvoltat aceleași forme de cancer ca mamele lor. O mutație invizibilă îmbolnăvește copiii „Celulele canceroase de la mamă au trecut bariera placentară la făt. În mod normal, aceste celule ar fi distruse de sistemul imunitar al fătului. Se pare că acest lucru a fost posibil deoarece celulele canceroase transmise la făt prezentau o mutație care le face «invizibile» pentru sistemul imunitar al acestuia”, ne-a explicat Viorica Rădoi, medic specialist genetică medicală MedLife. Medicul mai spune că în țara noastră nu au fost publicate date care să ateste existența unui astfel de caz.

Ne puteți urmări și pe Google News