Caz exploziv! Documente strict secrete, găsite în stația de autobuz. Printre ele, și planul pentru Marea Neagră

Caz exploziv! Documente strict secrete, găsite în stația de autobuz. Printre ele, și planul pentru Marea Neagră

Ministerul britanic al Apărării a anunţat duminică lansarea unei anchete după descoperirea de către un cetăţean a unor documente "sensibile", dintre care unele - potrivit BBC- se refereau la recenta trecere a unui distrugător al Royal Navy în largul Crimeii, potrivit AFP şi EFE.

"Ministerul Apărării a fost informat despre un incident în care documente sensibile referitoare la apărare au fost găsite de un trecător", a indicat un purtător de cuvânt, precizând că pierderea fusese semnalată de un angajat.

"Ministerul ia extrem de în serios securitatea informaţiilor şi o anchetă a fost lansată", a adăugat el.

Potrivit BBC, aceste documente clasificate, în total 50 de pagini cuprinzând e-mailuri şi prezentări PowerPoint, au fost găsite marţi dimineaţa în spatele unei staţii de autobuz în Kent (sudul Angliei), într-o grămadă de foi umede. Persoana care le-a descoperit a contactat BBC şi le-a predat acestuia, dorind să-şi păstreze anonimatul, notează EFE.

Unele documente evocă o posibilă prezenţă militară britanică în Afganistan după retragerea forţelor internaţionale.

Altele se referă la posibila reacţie a Rusiei faţă de trecerea miercuri a unui vas al Royal Navy, HMS Defender, în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Armata rusă afirmase că a tras focuri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic. Guvernul britanic dezminţise, evocând "exerciţii de tiruri " ruseşti şi o "trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene", conform legislaţiei internaţionale şi nu a auzit niciun foc de avertisment.

Potrivit documentelor, fusese luat în considerare un eventual răspuns agresiv din partea Rusiei, noteză AFP.

"Aşa cum publicul se poate aştepta, Ministerul Apărării planifică cu precauţie", ceea ce "include o analiză a tuturor factorilor potenţiali care afectează deciziile operaţionale", a subliniat purtătorul de cuvânt cu privire la subiectul legat de HMS Defender.

Operaţiunea, denumită "Op Ditroite", fusese abordată lunea trecută de înalţi responsabili din Apărare, care se aşteptau la un "salut de bun venit" din partea forţelor ruse, potrivit EFE.

"Trecând de la o activitate defensivă la una operaţională, este foarte probabil ca interacţiunile cu marina şi cu aviaţia ruseşti să devină mai frecvente şi mai asertive", se menţionează într-unul dintre documente.

Conform documentelor, fusese luată în calcul şi o cale alternativă, care să ţină distrugătorul HMS Defender departe de apele controversate. Aceasta ar fi dus la evitarea unei posibile situaţii conflictuale cu Rusia, dar ar fi putut fi prezentat de Rusia şi drept o dovadă că "Marea Britanie s-a speriat şi a fugit", ceea ce ar permite Moscovei să susţină că Londra a acceptat tardiv revendicările Moscovei asupra apelor teritoriale ale Crimeii, potrivit media citate.

Ne puteți urmări și pe Google News