Un nou caz de Ebola a devenit viral după ce un băiat de doar cinci ani a murit în Uganda. Epidemia ar fi pornit din Congo, dar ar fi „traversat” deja frontierele.
Un băiat în vârstă de cinci ani a decedat de Ebola în Uganda, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce victima a fost confirmată ca fiind primul caz transfrontalier în epidemia aflată în desfăşurare în ţara vecină Congo, scrie Agerpres.
„Micul pacient - primul caz de Ebola la un pacient de cinci ani - a decedat aseară”, a precizat pe Twitter reprezentanţa OMS din Uganda, adăugând că, în această ţară, au fost confirmate alte două cazuri de infecţie cu virusul Ebola.
Băiatul de cinci ani a călătorit în Uganda din Congo împreună cu mama sa, a precizat OMS.
Estul Congo se confruntă cu o epidemie de Ebola, cea de-a doua ca severitate din istorie, care a provocat moarte a peste 1000 de persoane.
Ministerul Sănătăţii din Uganda a spus că simptomele cu care băieţelul a fost internat în spital erau vărsături, diaree, dureri musculare, dureri de cap, oboseală şi dureri abdominale.
Copilul a fost plasat în izolare, iar autorităţile au mobilizat rapid echipe de intervenţie în regiune, a mai precizat OMS. Ministerul Sănătăţii, OMS şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) au anunţat că vor demara o campanie de vaccinare începând cu vineri, au precizat autorităţile guvernamentale. Ebola este o boală infecţioasă care se manifestă prin febră şi deseori duce la hemoragie internă masivă şi la deces.
Este cea mai mare epidemie din istorie de la descoperirea virusului Ebola în 1976, atât ca număr de persoane infectate, dar ca și număr de decese înregistrate până acum. Actuala epidemie de Ebola are o rată a mortalității de 70,8 %. Epidemia a debutat în decembrie 2013, în satul Meliandou din Guineea, dar a fost confirmată abia în martie 2014. Între timp epidemia s-a răspândit cu repeziciune dincolo de granițele Guineei, afectând Liberia (sfârșitul lui martie 2014), Sierra Leone (primul caz pe 25 mai 2014) și Nigeria (27 iulie 2014).