Un nou caz în care un urs a fost găsit decedat s-a întâmplat în județul Hunedoara. Polița a intervenit pentru a afla cauzele care au dus la moartea animalului
Un noucaz Arthur în România? Cadavrul unui urs, descoperit în Hunedoara. Un bărbat a apelat numărul de urgenţe 112 pentru a anunţa că în curtea cabanei sale din localitatea Veţel, judeţul Hunedoara, a găsit un urs mort. Poliţiştii, inspectori veterinari şi ai AJVPS s-au deplasat acolo, urmând să stabilească exact care au fost cauzele morţii animalului.
"În data de 09.05.2021, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din comuna Veţel, a sesizat prin intermediul SNUAU 112, cu privire la faptul că, în curtea cabanei sale pe care o deţine, se află un urs mort”, transmite Inspectoratul de Poliţie al judeţului Hunedoara.
Autorităţile urmează să stabilească exact cauza morţii animalului.
"Poliţiştii din cadrul Secţiei nr.1 Poliţie Rurală Şoimuş, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu reprezentanţi ai D.S.V.S.A. Hunedoara şi ai Fondului de Vânătoare din cadrul A.J.V.P.S. Peştişul, efectuează verificări, în vederea examinării leşului şi a stabilirii cu exactitate a cauzelor morţii”, arată IPJ Hunedoara.
Cum a schimbat legislația cazul ursului Arthur
Uciderea ursului Arthur de către prințul austriac Emanuel von Liechtenstein l-a făcut pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, să anunţe o măsură care interzice străinilor să mai vâneze în România.
„Am modificat ordinele de derogare, astfel încât totul să fie mult mai clar. Intervenția să se desfășoare în maxim 15 zile și să se facă de către Asociația care se ocupă de zona respectivă.
Foarte pe scurt: turiștii străini nu vor putea veni în România la vânătoare. Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii.
Practic, ministrul Mediului a subliniat că împușcarea animalelor din categoria speciilor protejate, precum ursul și lupul, să fie făcută, în baza derogărilor date de minister. Derogări date doar de membrii asociațiilor de vânătoare și nu de alți vânători, din exteriorul acestora. În noul context, valabilitatea derogărilor date de minister va fi scurtată de la 60 de zile la 15 zile. Va fi nevoie de depunerea unui nou dosar dacă în acest interval ursul pentru care s-a dat derogare nu este extras.
De când nu mai există vânătoare, aceste derogări au fost tot timpul o discuție în minister. Derogările stăteau și șase luni nepuse în practică. Au fost scurtate apoi la 60 de zile, timp în care să se facă extragerea. Am decis ca derogările să fie valabile 15 zile și, începând de astăzi, interzicem ca altcineva decât asociația să facă extragerea. Această interdicție nu exista până acum.
Altfel spus, fiecare ordin de derogare pentru urs va conține de acum cele două prevederi suplimentare: valabilitatea de 15 zile și obligativitatea realizării recoltării exclusiv de către personalul tehnic al gestionarului fondului de vânătoare care solicită derogarea”, a completat Tanczos Barna.