Rețeta cremoasă de orez cu lapte și aromată cu vanilie și scorțișoară este incredibil de gustoasă. Secretul este că orezul fiert trebuie combinat cu lapte fiert înainte, zahăr și un ou bătut bine. Apoi, se mai poate adăuga dulceață, caramel sau fructe proaspete.
Această budincă cremoasă de orez cu lapte este ușor de făcut şi nici nu-ţi ia mult timp să o faci. Şi chiar dacă pe vremuri era considerată o mâncare destul de umilă, fiind numită și desertul săracilor, atunci când este făcută după această reţetă, va fi de departe un desert care poate concura cu oricare altul.
Orezul cu lapte clasic este de obicei făcut cu orez cu bob lung, și nu puteți greși. Nu se recomandă niciun alt tip de orez sau cel pentru gătit rapid pentru budinca de orez, deoarece tinde să rezulte o budincă moale.
Cum se prepară rețeta cremoasă de orez cu lapte
Punem orezul spălat în cratiță și adăugăm apa, puțină sare, cât luam cu două degete. Lăsăm totul să fiarbă până se absoarbe toată apă. Amestecăm ușor din când în când, ca să nu se lipească. Durează aproximativ 5 minute.
Adăugăm laptele și lăsăm totul să dea în clocot. Puteți adăuga o coajă de lămâie sau o coajă de portocală sau o bucată de anason. Când începe să dea în clocot, reducem focul, trebuie să îl lăsăm să fiarbă în acest fel timp de 5 minute.
Mare atenție, riscăm să dea laptele în foc foarte repede, de aceea amestecăm des și lăsăm focul foarte mic. Adăugăm smântână, zahărul și vanilia, amestecăm totul și lăsăm să dea în clocot.
Când a dat în clocot oprim focul, punem capacul și lăsăm totul să se răcească în acest fel timp de 15 minute. La final presărăm puțină scorțișoară măcinată și este gata.
De ce trebuie să ţineţi cont
Laptele integral cu grăsime de 3,5% este cel mai bun pentru această reţetă. Puteți folosi 2%, dacă este tot ce aveți în frigider, deși budinca rezultată nu va fi la fel de cremoasă. Nu folosiți sub nicio formă lapte sub 2%.
-orice fel de orez este bun, dar dacă folosiți orez Basmați, gustul va fi mai deosebit
-smântâna să fie foarte grasă, cu peste 30% grăsime
-se poate folosi mascarpone în loc de smântână
Deliciosul lapte cu orez se pune în castroane, se poate presăra deasupra scorțișoară sau ciocolată rasă, sau se pun diverse topinguri de fructe, caramel, dulceață, gem, fructe proaspete sau din compot.
Sursa: pofta-buna.com.