Mai mulţi episcopi din SUA s-au distanţat şi au exprimat solidaritate cu pontiful. Un comportament care ascunde o maladie mult mai gravă între ierarhiile catolice, după cum explică pentru Il Giorno istoricul Bisericii, Massimo Faggioli, care predă Teologia şi Studii religioase la Villanova University din Filadelfia.

Mult mai grav însă, a fost gestul multor preoţi americani care ''au sprijinit scrisorile ex nunţiului apostolic în Statele Unite care invocă demisia Papei Francisc pentru cazul abuzurilor sexuale ale cardinalului Theodore McCarrick''. Majoritatea, explică Faggioli, ''provine din Biserica americană, care, cel puţin în componenta tradiţionalistă minoritară, încă de la început a făcut orice pentru a-i pune beţe în roate Papei''.

În interiorul Bisericii americane clima în favoarea Papei Francisc n-a fost niciodată dintre cele mai bune, cu atât mai mult cu cât radicalii l-au considerat mereu pe Suveranul pontif ca pe ''o specie de uzurpator''. Şi nu va fi suficientă tentativa Papei de a minimaliza atacul sperând să se aştearnă pulberea uitării: ''Nu cred că totul s-a sfârşit aici – mai spune Faggioli -. Episcopatul local, într-o stare de "comă" instituţională, încearcă să-şi recupereze credibilitatea după scandalul pedofiliei, aruncând responsabilitatea pe umerii Sfântului Scaun şi a Papei'', notează Libero.

Din păcate, la ora aceasta, se observă cum Biserica Catolică  nu prea are loc de întors şi nici nu poate opri dezbinarea sau neînţelegerile la nivel mondial între grupurile pro şi contra acţiunilor Vaticanului acuzat că a ascuns toate aceste nenorociri. Ruptura este inevitabilă, iar presa americană anunţă noi dezvăluiri despre abuzurile preoţilor. Ce va urma pentru Vatican e greu de intuit tinând cont că "zidurile sunt prea goase" pentru a afla adevărul.