Evenimentul Zilei > Actualitate > Câţiva tineri au creat o PLATFORMĂ prin care consilierii locali pot fi SUPRAVEGHEAŢI
Câţiva tineri au creat o PLATFORMĂ prin care consilierii locali pot fi SUPRAVEGHEAŢI

Câţiva tineri au creat o PLATFORMĂ prin care consilierii locali pot fi SUPRAVEGHEAŢI

Consilierii locali ieşeni vor putea fi verificaţi, în timp real, de orice locuitor al oraşului. Câţiva voluntari au creat o platformă specială pe care se vor posta propunerile acestora, până la finalizarea lor. Astfel, orice decizie va fi luată o dată cu verificarea opiniei publice.

Voluntarii, care au lucrat câteva sute de ore pentru finalizarea acestui proiect, sunt membrii unei asociaţii non-guvernamentale. Pe această platformă se regăsesc informaţii despre toţi consilierii locali din 2012 până în prezent, baza fiind de acum actualizată cu orice schimbare. 

„Am vrea să facilităm implicarea în decizia publică şi, de asemenea, să îmbunătăţim dialogul cu decidenţii, pentru că acum observăm o prăpastie în ceea ce înseamnă aleşi şi ce înseamnă cetăţean, o neîncredere,” explică Alexandrina Dinga, iniţiator proiect.

Membrii acestui proiect îţi doresc, prin acest proiect, să existe transparenţă între conducere şi opinia publică. 

„Site-ul nu face altceva decât să urmărească nişte obiective de activitate care ne pot spune cât de performant este un consilier , cât de puţin este un altul,” spune Lucian Vornicu, voluntar.

„Consilierii vor simţi o anumită presiune, poate, din partea electoratului,” adaugă Raluca Onofreiciuc, voluntar.

Consilierii locali nu par a fi deranjaţi de faptul că vor fi monitorizaţi în permanenţă de ochii curioşi ai poporului, ba chiar au îmbrăţişat această iniţiativă. „Atunci când există transparenţă apar efecte benefice de ambele părţi. Pe de-o parte lumea capătă mai multă încredere în consiliu, înţelege ce se întâmplă, pe de altă parte consilierii se responsabilizează,” precizează Andrei Postolache, consilier local.

Potrivit Digi 24, 29 de tineri au participat la crearea acestei platforme. Aceştia doresc să o îmbunătăţească constant, ba chiar să fie o platformă interactivă unde Consiliul Local şi Judeţean să comunice direct cu fiecare cetăţean în parte.