Evenimentul Zilei > Actualitate > Câți români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondență la parlamentare?
Câți români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondență la parlamentare?

Câți români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondență la parlamentare?

Peste 7.000 de alegători români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondență pe portalul www.votstrainatate.ro până marți, la ora 12.00.

Un număr de peste 7.000 de alegători români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondență pe portalul www.votstrainatate.ro până marți, la ora 12.00. Pentru votul la secție s-au înscris peste 2.000 de cetățeni români din diaspora, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). La alegerile parlamentar

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de AEP, „pentru alegerile parlamentare din acest an până la data de 15 septembrie, ora 12,00, a fost depășită borna de 7.000 (n.n. – 7.002) de înregistrări pe portalul www.votstrainatate.ro ale alegătorilor români din afara țării care au optat pentru votul prin corespondență, cu aproape 1.000 mai multe decât în ziua precedentă, în timp ce pentru votul la secția de votare s-au înscris 2.047 de cetățeni români din diaspora”.

AEP reamintește că, potrivit legislației în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondență sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 și ar fi urmat să se încheie odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.

De asemenea, o propunere legislativă aprobată de Parlament prevede prelungirea acestui termen cu 30 de zile, măsură care va intra în vigoare după promulgarea legii și publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

Doar vot prin corespondență în UE

Președintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buică, atrage atenția că mai multe țări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondență.

„În condițiile în care multe state – și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european – vor interzice înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură și comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus”, a declarat presedintele AEP, conform sursei citate.

AEP precizează că, pentru înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro, actul de identitate românesc utilizat trebuie să fie acceptat de legislația românească și să fie valabil, numele și prenumele trebuie să fie scrise întocmai ca în actul de identitate, iar scan-ul documentelor atașate trebuie să fie complet și vizibil integral, inclusiv fotografia și data expirării actului de identitate.

Totodata, AEP menționează că documentul de ședere în străinătate trebuie să fie prevăzut în lista din Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627/2019 și că este necesară transmiterea unuia dintre documentele care atestă șederea în străinătate, specific pentru fiecare țară, conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627/2019, care poate fi accesat la urmatorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/ordin_1627_din_2019_anexe.pdf, chiar dacă în pașaport este menționată țara de domiciliu sau reședință.

Lista documentelor de identitate românești este: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar, mai arată AEP, menționând că din categoria documentelor de identitate nu fac parte certificatul de naștere și titlul de călătorie.

Toate informațiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opțiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondentahttps://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie. Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected]