Câți români au rămas cu buzunarele goale după izolare. Datele BNR sunt alarmante

Câți români au rămas cu buzunarele goale după izolare. Datele BNR sunt alarmante

Criza provocată de pandemia de coronavirus afectează veniturile populației și provoacă probleme celor care au contractat credite bancare.

Astfel, potrivit datelor statistice ale Băncii Naționale, nivelul total al restanțelor înregistrate de populație și agenți economici la returnarea împrumuturilor bancare a crescut, în doar o lună, cu aproape 4 procente.

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi societăților comerciale s-a cifrat, în aprilie 2020, la 4,975 miliarde de lei. În procente, reprezintă o creștere cu 3,91% faţă de valoarea raportată în luna precedentă, martie. Pe de altă parte, restanţele la creditele în valută au coborât cu 0,51%, la 2,075 miliarde de lei (echivalent în euro), conform datelor furnizate de BNR.

În luna aprilie , totalul creditelor în lei a atins valoarea de 182,345 miliarde de lei (cu 0,54% sub valoarea din luna precedentă), din care 67,067 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 111,23 miliarde de lei împrumuturi luate de populaţie.

Creditele în valută totalizau aproximativ 92,111 miliarde echivalent lei în aprilie 2020 (cu 0,51% mai puţin faţă de luna martie 2020), din care 51,971 miliarde de lei au fost împrumuturi contractate de agenţii economici şi 33,943 miliarde de lei credite luate de populaţie.

Conform informațiilor furnizate de BNR, bucureştenii aveau, la finele lunii aprilie, credite în lei restante în sumă de 1,98 miliarde de lei şi în valută de 856,9 milioane de lei (echivalent în euro). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală se cifra la 65,379 miliarde de lei, iar al celor în valută la 47,621 miliarde de lei.

În urmă cu câteva zile, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că valoarea totală a credilor pentru care s-a cerut amânarea plății ratelor însumează 3,3 miliarde de lei, iar numărul beneficiarilor acestei măsuri a ajuns la peste 152.000. Florin Cîțu a făcut acest anunț după o ntrevedere pe care a avut-o cu reprezentanții  băncilor comerciale care activează în România.

Termenul până la care se mai poate solicita amânarea amânarea plății ratelor, a fost fixat  pentru 15 iunieanul acesta. Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, a dobânzilor și a comisioanelor, debitorii trebuie să se adreseze cu o solicitare prin telefon sau pe email băncilor creditoare. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni.

Ne puteți urmări și pe Google News