Evenimentul Zilei > Social > Câți pensionari are România. Cifra care provoacă fiori Guvernului Orban
Câți pensionari are România. Cifra care provoacă fiori Guvernului Orban

Câți pensionari are România. Cifra care provoacă fiori Guvernului Orban

Ludovic Orban a anunţat că pensiile nu vor fi  cu 40 la sută, aşa cum prevede legea adoptată de PSD.

„Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. E o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să revină. Vom crește pensiile, dar cu cât ne vom permite”, a declarat Orban.

Premierul a explicat şi care ar fi impactul aplicării legii adoptate de PSD cu privire la majorarea punctului de pensie, el arătând că este vorba despre un impact bugetar de 52 de miliarde de lei pentru anul 2021 şi de aproximativ 83-84 de miliarde de lei pentru anul 2022.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat, joi, că un număr de 4.943.460 pensionari era înregistrat la finele lunii iunie 2020 în România, în scădere cu 0,5% comparativ cu perioada similară din 2019, iar pensia medie a fost de 1.339 lei. Numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.872.229 persoane, dintre care 2.242.933 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.501 de lei.

Pensie anticipată au primit, în iunie 2020, un număr de 15.723 persoane (1.711 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 86.300 de persoane (1.226 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 475.593 persoane (pensie medie de 688 lei), dintre care 46782 persoane pentru gradul I de invaliditate (560 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 493.379 persoane (701 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 236 pensionari (328 de lei în medie).

Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 septembrie

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat, recent, că pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar procentul se va stabili în funcţie de execuţia bugetară. Cîţu susţinea că Legea pensiilor este nesustenabilă şi trebuie avută mare grijă, întrucât România trebuie să existe şi după 1 septembrie 2021.

„Pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar discutăm mai multe scenarii şi fiecare va fi prezentat către premier şi către Guvern cu riscurile aferente. Acele riscuri trebuie ştiute de toată lumea. Aşa cum este construită Legea pensiilor, fără sursă de finanţare, cu această presiune pe termen scurt şi pe anul viitor, este nesustebanilă, crează probleme de sustenabilitate României în următorii ani. Eu voi prezenta scenariile pe care le putem finanţa în situaţia în care suntem astăzi, cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani”, a declara Florin Cîţu.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: