Din ce în ce mai mulți români depășesc pragul unei averi de peste 1 milion de euro.
În topul european al intermedierii financiare, băncile din România au coborât spre coada clasamentului, având printre cele mai scăzute ponderi ale creditelor şi ale activelor bancare în PIB, de circa 25%, respectiv sub 50%.
Slovenia, Grecia şi Malta au cei mai puţini bancheri milionari în euro, respectiv câte doi din fiecare ţară.
La polul opus, cu cei mai mulţi bancheri milionari în euro, se regăsesc Spania (167), Italia (206), Franţa (234), Germania (450) şi Marea Britanie (3.614).
România are trei bancheri cu câştiguri anuale de peste 1 mil. euro - doi din top management şi celălalt din supraveghere, în timp ce Slovenia, Grecia şi Malta figurează cu câte doi bancheri milionari fiecare în cele mai recente statistici ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) publicate în 2020 privind situaţia câştigurilor din 2018.
În raportul anterior al EBA publicat în 2019, pentru 2017, România era prezentă cu doi bancheri în topul milionarilor în euro, ambii din top management.
Pe de altă parte, în topul european al intermedierii financiare, băncile din România au coborât spre coada clasamentului având printre cele mai scăzute ponderi ale creditelor şi ale activelor bancare în PIB, de circa 25%, respectiv sub 50% (în jur de 47%).
Numărul românilor a căror avere a depășit pragul de 1 milion de dolari în ultimul an a crescut cu 570 de persoane și a ajuns până aproape de 55.900 de milionari, cu 61% mai mulți decât în urmă cu cinci ani, potrivit unui studiu realizat anual de compania de consultanță Knight Frank.
Compania engleză se așteaptă ca, peste cinci ani, numărul milionarilor români să crească la 79.200 de persoane.
Studiul extins la nivel global mai arată că doar 0,5% dintre milionarii români au averi mai mari de 30 milioane de dolari. Numărul multi-milionarilor din România a scăzut, în ultimul an, cu 18 persoane, până la 276, dar este mai mare cu 46 față de acum cinci ani. Previziunile companiei de brokeraj arată că numărul lor ar urma să crească cu 42%, la 392 de persoane, până în 2024. România are, astfel, a doua cea mai mare creștere estimată din Europa, după Suedia, scrie ZF.