Câți bani vor lua în mână angajații începând de anul viitor, când salariul minim va crește. Mai multe scenarii sunt discutate

Câți bani vor lua în mână angajații începând de anul viitor, când salariul minim va crește. Mai multe scenarii sunt discutate Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

După cum s-a anunțat deja, salariul minim pe economie va crește la 3.000 de lei începând de anul viitor. Ceea ce nu se știe însă este suma netă pe care angajații ar trebui să o primească.

O decizie privitoare la suma pe care angajații ar urmă să o primească în mână ar putea fi luată chiar astăzi, fiind luate în discuție mai multe scenarii. Însă unele sunt mai convenabile pentru salariați, iar altele nu.

Câți bani vor primi în plus angajații

Primul scenariu ce se discută și care este luat în calcul urmărește o majorare a salariului minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei să fie neimpozabili. Astfel, un angajat va putea lua în mână doar 1.863 de lei, față de 1.524, cât primește în prezent.

O altă măsură, propusă de sindicaliști, vizează creșterea salariului brut la 3.000 de lei, dar cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 lei, astfel încât salariul net sa fie de 1.963 lei. Tot sindicaliștii au propus ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei, astfel încât 70% dintre salariați să beneficieze de măriri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt scenariu luat în calcul are în vedere mărirea salariului minim brut până la 3.200 de lei, însă 400 de lei să fie neimpozitabili. Aceasta este una dintre cele mai benefice variante pentru români, ei putând lua astfel în mână puțin peste 2.000 de lei, potrivit antena3.ro.

Creșterea salariului aduce taxe și impozite mai mari

Creșterea salariului minim brut pe economie va genera taxe și impozite mai mari de plată pentru persoanele care obțin venituri din activități independente, începând de anul viitor. Această categorie de lucrători e obligată să plătească taxe și contribuții la stat, raportându-se la salariul minim.

Astfel, contribuția pentru sănătate va crește de la 255 lei/lună, la 300 lei/lună, iar contribuția pentru pensii, care este de 637,5 lei/lună va fi de 750 lei/ lună. A fost pus deja în dezbatere publică un proiect de Hotărâre care stabilește că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin. (1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Muncii.