Câți bani vei primi la pensie. Fiscul îți ia peste 17% din banii strânși la Pilonul II

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Circa opt milioane de cetățeni din România trebuie să cotizeze la sistemul de pensii administrate privat, adică cele din Pilonul II, cu 3,75% din salariul încasat lunar. Există și o formulă prin care poți calcula ce sumă vei primi în momentul pensionării.

Începând din anul 2016, o parte din beneficiari ori familiile lor, în cazul celor decedați, pot încasa și un activ acumulat. Totuși, sumele rezultate din sistemul de pensii administrate privat (cele din Pilonul II) nu coincid cu valoarea activului acumulat în cont, asta pentru că, similar pensiei „de stat” (cea din Pilon I) și pensia privată este impozabilă, așa cum prevede Codul Fiscal.

Cum se calculează valoarea pensiei

Astfel, cei care ating vârsta pensionării, dar și moștenitorii persoanelor decedate au de respectat o normă a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cea care indică modalitățile de încasare a activului. Plata activului acumulat în cont se va putea efectua în trei situații: împlinirea vârstei de pensionare, situație în care contributorul va putea alege între plata integrală a activului ori plata eșalonată, timp de maximum cinci ani. O a doua situație este dată de pensionarea pe caz de boală, când beneficiarul va avea la dispoziție aceleași două opțiuni.

A treia situație face referire la contributorul care moare înainte de a ieși la pensie, caz în care moștenitorii de drept pot prelua activul, dar nu-l pot încasa efectiv. Activul persoanei decedate va fi apoi transferat în contul de pensie privată din Pilon 2 al moștenitorului, iar suma totală va putea fi încasată abia în momentul pensionării acestuia din urmă.

Formula de calcul

Astfel, pentru un beneficiar care deține 1.000 de unități de fond la administratorul Metropolitan Life, suma acumulată se poate calcula prin înmulțirea numărului de unități cu VUAN (circa 28,5, conform raportărilor recente). Rezultă, deci, un activ personal în valoare de 28.500 lei, dar nu această sumă va fi încasată în final.

Formula de calcul: Suma încasată = Activul personal net al participantului – CASS – Impozit – Comision Bancar – Taxa de Mandat. Taxa de mandat va fi zero în situația în care nu există mandatar, în timp ce comisionul bancar variază de la bancă la alta.

Cum se calculează suma finală

Pentru beneficiarul cu un activ personal de 28.500 de lei, suma încasată după plata contribuțiilor și impozitelor datorate către stat va fi calculată astfel:

CASS = (Activ personal net al participantului-4.000) x 10%

Impozitul = (Activul personal net al participantului-CASS-2.000) x 10%

În cazul exemplului nostru:

CASS = (28.500 lei – 4.000) x 10%, adică CASS= 24.500 x 10%, rezultă CASS= 2.450 de lei

Impozitul = (28.500 – 2.450-2000) x 10%, adică Impozitul= 24.050, rezultă Impozitul= 2.405 lei

Suma încasată de participant = 28.500 – 2.450 – 2405, rezultă Suma încasată de participant = 23.645 de lei (peste 17%), conform Mediaflux.ro.