Conform unui studiu realizat in 2015, privind cheltuielile cu iluminatul public, Primaria Municipiului Bucuresti, a cheltuit de mii de ori mai mult decât orașele mai mici
Asteptam cu nerăbdare perioada de sarbatori și pentru a vedea cum împodobesc edilii cu lumini și ornamente bulevardele, străzile, piețele, sau tirgurile de Craciun. Dar totusi acest iluminat inseamna cost din banii contribuabillor, atat pentru achizitia de corpuri de iluminat sau, in unele cazuri, inchirierea acestora, dar si costurile de montaj, demontaj, design si costul energiei electrice.
Toate acestea ar trebui sa fie publice, pentru ca fiecare cetatean sa inteleaga costurile, sa stie cat s-a platit si ce s-a platit din banii fiecaruia, precum si cu cine au fost cheltuiti acesti bani si daca in unele localitati aduc plus valoare prin sporirea numarului de turisti, care aduc si bani cheltuiti in localitatile respective.
Sa nu uitam ca fiecare dintre noi suntem consumatori de servicii publice si, din taxele si impozitele fiecaruia dintre noi, atat ca persoane fizice, cat si companiile din localitatile respective, sunt suportate aceste costuri.
InfoCons este alaturi de fiecare cetatean care fiind si consumator de servicii publice realizeaza studii comparative pentru a veni in intampinarea informarii transparente.
Conform studiului realizat in 2015, privind cheltuielile cu iluminatul public, inregistrate de catre Primariile Resedinta de Judet din Romania, cat si de catre Primaria Municipiului Bucuresti, in anul 2013, cea mai mare cheltuiala cu iluminatul public a fost inregistrata la Primaria Municipiului Bucuresti, si anume 90.000.000 lei, iar cea mai mica cheltuiala s-a inregistrat la Primaria Vaslui, 318.307,97 lei.
Pentru anul 2014, cea mai mare cheltuiala cu iluminatul public a fost inregistrata la Primaria Brasov, si anume 17.996.000 lei, iar cel mai mic cost la Primaria Tulcea in cuantum de 360.000 lei.
De asemenea, din datele care au rezultat in urma studiului, au fost extrase urmatoarele informatii:
36,36% dintre primarii folosesc si tehnologie LED 24,24% au achizitionat corpuri de iluminat prin licitatie 18,18% au achizitionat servicii de mentenanta si reparatii prin licitatie
In ceea ce priveste costurile energiei electrice, la Arad pretul este de 577 lei / MWH, de 3 ori mai mult decat la Buzau unde pretul este de 178 lei / MWH sau decat la Piatra Neamt unde pretul este de 161,25 lei / MWH + taxe si contributii de reglementate.