CÂȚI bani lasă un turist străin în România? Vezi aici

CÂȚI bani lasă un turist străin în România? Vezi aici

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică în trimestrul al doilea al anului a fost de 619.500, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1531,5 milioane lei, a anunțat astăzi Institutul Național de Statisitică.

În semestrul I, numărul de  turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 975.400, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2.585,1 milioane lei. Cheltuiala medie per persoană a fost de 2.650 de lei. 

Afacerile, principalul scop al călătoriei

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în al doilea trimestru l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (56,2% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  62,4% din total.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (43,8% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe 60,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (54,0%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,1%). 

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 17,1% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 44,0% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 37,1%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice  au reprezentat 51,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,9% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 27,3% si-au organizat singuri sejurul. 

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (78,3% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,3%, urmate de autocare şi autobuze cu 8,8%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,6%.

Semestru unu al anului: 40% din turiștii străini au venit în vacanță în România

Principalul motiv  al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în semestrul I 2015 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (59,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  65,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (40,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (60,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. 

Potrivit Statisticii, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (54,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,4%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 16,8% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,2%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,8% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,5%. 

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice  au reprezentat 45,3 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,8% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 28,0% si-au organizat singuri sejurul. 

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,2% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,1%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,2%.