Cercetătorii au analizat datele de la Office for National Statistics și Happy Planet Index pentru a afla de câți bani ar avea nevoie omul mediu pentru a trăi o viață fericită.
Un câștig la loto? O nebunie frumoasă picată din cer? Cu toţii am vrea un asemenea noroc pentru a fi fericiți, deoarece potrivit noilor studii, noul motto este: Cu câţ mai mulţi cu atât mai bine.
Ideea „cu banii nu pot cumpăra fericirea” a predominat de peste un deceniu, dar în zilele noastre nu mai este valabilă. Fericirea este dată de bunăstare, de o viaţă fără grija zilei de mâine, lucru foarte greu de realizat, din păcate. Iar despre fericire se vorbește din ce în ce mai rar, spun sociologii.
Oamenii de știință au eliminat vechiul motto pentru unul nou: cu cât mai mulţi, cu atât mai bine
Datele de la Office for National Statistics și Happy Planet Index arată că pentru un britanic mediu ar fi nevoie de 33.864 GBP, ceea ce sugerează că oamenii din Marea Britanie pot fi mai fericiți dacă câștigă peste 30.000 GBP.
Un studiu publicat în 2021 de Matthew Killingsworth de la Universitatea din Pennsylvania sugerează că cu cât avem mai mulți bani, cu atât suntem mai fericiți .
Aceasta nu este o filozofie că „lăcomia este bună”, are mai mult de-a face cu „starea sănătății” de orice fel. Oamenii mai bogați tind să aibă o sănătate mai bună, iar o sănătate mai bună are un impact asupra fericirii. Oamenii bogați care își cheltuiesc banii în timp liber pe care şi-l permit și pentru a investi în experiențe frumoase, toate aceste pot contribui, de asemenea, fericirea lor.
Degeaba au crescut veniturilor la nivel global, taxele şi impozitele ne omoară, de asta ne trebuie mai mulţi bani pentru a fi fericiți
Impozitele pe cheltuieli, precum și pe venit fiind tot mai mari pot diminua impactul negativ al privării relative asupra bunăstării.
Există şi riscuri care să ne strice fericirea dacă avem mai mulţi bani. Un studiu din Psychology Today a arătat că copiii părinților bogați au un risc mai mare de a suferi de depresie, anxietate, tulburări alimentare și abuz de substanțe.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, pe măsură ce ne îmbogățim, putem deveni mai puțin etici și mai puțin empatici, din moment ce bogăția insuflă un sentiment de libertate și cu cât suntem mai bogați, cu atât ne pasă mai puțin de problemele și sentimentele celorlalți.
În schimb, psihologii de la Universitatea California din Berkeley și San Francisco au descoperit că persoanele cu venituri mai mici sunt mai buni și mai empatici, dar oare sunt fericiţi?
Deci, dacă nu conducem o mașină mai elegantă decât a vecinilor noștri sau nu ne simțim la fel de bogaţi, ar putea exista o anumită consolare: probabil suntem oameni mult mai drăguți, concluzionează studiul publicat de BBC.