Câți bani au pierdut miliardarii lumii în 2022. Suma depășește cu mult PIB-ul României

Elon Musk Sursa: Ted.com/ Elon Musk

Cei mai bogați oameni din lume au pierdut sume uriașe în 2022. Cel mai grav afectat de incertitudinea de pe piețele mondiale a fost Elon Musk, care a pierdut nu mai puțin de 200 de miliarde de dolari.

Anul 2022 a fost unul ce coșmar pentru cei mai bogați oamenii ai lumii. Cei 500 de miliardari, cu cele mai mari averi, au pierdut nu mai puțin de 1.400 de miliarde dolari. Suma este de aproape cinci ori mai mare decât PIB-ul României.

Mulți dintre miliardari și-au sporit considerabil averile în 2020 și 2021 în timpul pandemiei de coronavirus. Anul 2022 le-a adus însă pierderi semnificative din cauza inflației uriașe, incertitudinii de la bursă, dar și în urma înăspării politicilor bancare. O parte dintre ei au mizat pe investiții în criptomonede, decizie care i-a costat mult.

Elon Musk, pierderi uriașe

Potrivit Bloomberg, Elon Musk, Jeff Bezos, Changpeng Zhao şi Mark Zuckerberg au pierdut în total aproximativ 392 de miliarde de dolari din averile lor combinate.

Elon Musk, care a devenit anul trecut cel mai bogat om al planetei, a mai bifat o premieră. De data aceata nedorită. A devenit primul om de afaceri care a reușit să piardă 200 de miliarde de dolari în averea sa. Potrivit sursei citate, scăderea acțiunilor gigantului Tesla, dar și problemele de la Twiter au fost doar două dintre cauzele care l-au „sărăcit“ pe Elon Musk. Averea sa este estimată în prezent la 137 de miliarde de dolari.

Lovitură pentru miliardari ruși

Miliardarii din Rusia au primit și ei o lovitură importantă. Doar în 24 februarie, ziua în care Ucraina a fost atacată de armata lui Vladimir Purin, au pierdut 46,6 miliarde de dolari. Ulterior, sancțiunile impuse de Occident a făcut aproape imposibil ca bogații Rusiei să își mai poată derula afacerile. Nu se cunoaște excat valoarea acestor pierderi, deoarece nu există date oficiale, potrivit sursei citate.

Nici bogații Chinei nu au avut mare noroc în 2022. Ei au pierdut doar în primele trei luni ale anului 64,6 miliarde de dolari. În perioada următoare averile lor s-au mai subțiat cu încă 164 de miliarde de dolari din cauza politicii zero COVID, a unei pieţe imobiliare în scădere şi a concentrării sporite asupra industriei tehnologice. Tensiunile cu SUA au avut și ele un impact negativ asupra exporturilor, potrivit Mediafax.