O noua creștere a pensiilor va avea loc din ianuarie, iar toată lumea se întreabă ce pensii vor crește și cu cât, mai ales după gavele probleme apărute la „marea reclaculare”, care i-a lăsat pe mulți bătrâni cu bani mai puțini. Iar aceștia, din păcate, primesc vești proaste: nu le vor fi indexate pensiile.
Cu cât va crește punctul de pensie
Pensiile se vor indexa înfuncție de două criterii, primul fiind rata medie a inflației din anul anterior, iar al doilea creșterea salariului mediu brut pe țară, potrivit Casei Naționale de Pensii.
„Vorbim despre prevederi care spun foarte clar care e mecanismul de indexare al pensiilor începand de anul viitor.
Această indexare va avea loc la începutul fiecarui an în ianuarie. Aceasta indexare se va face în ianuarie și are doi indicatori foarte clari, predictibili, a declarat Daniel Baciu la România TV.
„Rata medie a inflației pe anul anterior, respectiv 2023 acum, la care mai trebuie să adaugăm 50% din creșterea reală a caștigului salarial mediu brut pe economie”, a mai spus șeful Casei Naționale de Pensii.
Indexarea pensiilor, pe baza cifrelor furnizate de INS
Daniel Baciu susține că a făcut demersurile necesare pentru a face calculul corect, în pas cu inflația reală, pentru indexarea pensiilor. „Eu am facut adresa la INS pentru a face corect calculul și să ni se spună foarte clar cum se determină această creștere reală.
Lucrurile sunt foarte clare, am primit răspuns. E un raport între indice câștig și indice preț consum”, a declarat el.
„După ce am făcut calcule, valoarea finală, inflația e 10,4%. Dacă mai adăugăm acest indicator și mai ținem cont de prevederile art 84 alineat 7, vom ajunge la o cifră de 12% cu care va trebui să actualizam valoarea punctul de referință. E un calcul estimativ, nu e definitiv.
Când o sa avem cifrele definitive comunicate, o să venim cu cifrele finale. Noi am facut calculul pe cifre”, a explicat Daniel Baciu sâmbătă seară.
Noua valoare a punctului de pensie va fi de 91 de lei
„Dacă facem un calcul estimativ – cât este actuala valoare a punctului de referință de 81, înmulțim cu această valoare, ajungem undeva la noua valoare a punctului de referință de 91 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Toate pensiile în plată, acel număr total de puncte pe decizie de pensionare a fiecărui român, vor fi actualizate în funcție de această nouă valoare a VPR-ului”, a mai afirmat Daniel Baciu.
„Dacă ne referim la problemele românilor care şi-au depus dosare de pensionare pe noua lege şi dar nu le-a ieșit decizia, Daniel Baciu a explicat că : „Avem dosare, noii beneficiari au aplicat pentru pensie.
Aici trebuie să găsim soluții urgente să își primească drepturile aferente pensiei. Am constituit task force la Casa de pensii – specialiștii din casele teritoriale de pensii, specialisti din partea firmei de mentenanta.
De luni acest task force își intră în atribuții. Începem testarea noului program informatic care calculează pensiile celor care au solicitat acest drept începând cu 1 septembrie.
Avem o săptămână să finalizăm aceste testări. Testam dosarele mai complexe, mai grele, că după ce finalizăm acest proces de testare, care nu e deloc ușor, programul informatic să poată fi dat în producție și să începem să calculam pensiile celor care au depus dosarele începând cu 1 septembrie. Să sperăm că în perioada imediat urmatoare oamenii să își primească drepturile aferente pensiei”, a mai afirmat Baciu.
Pensionarii care n-au primit bani la recalculare nu beneficiază nici de indexarea pensiilor
Amintim că în acest moment există 800.000 de pensionari care nu au primit bani în plus la recalculare. Ei nu vor avea parte nici de indexarea pensiilor.
Ca să nu micșoreze pensia la recalculare, statul a completat pensia până la nivelul actual. Pensiile cetățenilor aflați în această situație vor fi indexate din nou abia când sumele de bani pe care acei pensionari trebuie să le ia în plus la 1 ianuarie vor acoperi sumele cu care statul le-a completat în avans pensia.