Oamenii îi vor manipula pe alții pentru propriul lor interes. Karen Donaldson, expert în limbajul corpului, a spus că manipulatorii aparțin uneia dintre cele două categorii: cei care cred cu adevărat că ceea ce fac este corect și cei care știu că ceea ce fac este greșit, dar vor să facă tot ce le stă în putere pentru a convinge cealaltă persoană că este corect.
Indiferent care sunt motivațiile unui manipulator, nimeni nu vrea să treacă printr-un astfel de episod. Când vine vorba de evaluarea limbajului verbal și nonverbal, trebuie să fiți conștienți că aveți nevoie de mai multe semne pentru a vă da seama dacă cineva vă minte.
În primul rând, este important să acordați atenție modului în care oamenii spun ceea ce spun. Luați în considerare ritmul în care vorbește cineva. „Când spunem adevărul, povestea vine natural. Când tiparele de vorbire devin neregulate, omul oprindu-se din poveste de mai multe ori, acel om este posibil să vă ascundă adevărul.”
Stresul resimțit de manipulatori
De asemenea, este relevant modul în care un om își mișcă capul în timp ce vorbește. Spre exemplu, o persoană poate spune că nu a făcut un anumit lucru, însă dă din cap că ar fi făcut acel lucru. „Este un semn revelator pentru minciună”, a spus Donaldson. Alte microgesturi, cum ar fi o strângere a buzelor, poate însemna că acea persoană vă ascunde anumite informații. "Este ceva ce nu vor să spună. Acest lucru se întâmplă într-o fracțiune de secundă."
De asemenea, ar trebui să fiți atenți la orice modificare a ochilor. O persoană care vă minte nu va menține contactul vizual, a remarcat Donaldson, ceea ce înseamnă că este relevant să fiți atent la modul în care își mișcă ochii. De asemenea, atunci „când clipim mai repede înseamnă că avem un sentiment de anxietate”, a spus Donaldson.
Reacțiile corpului
În cazul în care o persoană se scarpină sau își pune mâna pe gât, acest lucru ar putea indica că se simte inconfortabil. „Când suntem stresați, există diferite moduri prin care ne calmăm. Atingerea propriului corp vine ca un gest cu care ne-am obișnuit din copilărie. Atunci când eram stresați, părinții noștri ne mângâiau pentru a ne calma."
De asemenea, atingerea bruscă a nasului sau scărpinatul după ce a finalizat ce avea de spus acea persoană poate fi un alt semn important prin care vă puteți da seama dacă vă ascunde ceva. „Așa răspunde corpul nostru la stres”, a spus Donaldson, „ Adesea, când nu spunem adevărul, ajungem să ne simțim stresați, motiv pentru care corpul nostru resimte o senzație de mâncărime. De asemenea, dacă întrebi o persoană un anumit lucru, iar fața acestuia se înroșește, acest lucru înseamnă că persoana respectivă te minte."
Cineva care este foarte agitat – sau care își schimbă rapid comportamentul – ar putea să vă ascundă ceva. Când bănuiești că cineva minte, există câteva moduri de a aborda situația, a spus Donaldson. Desigur, atunci când vine vorba de confruntarea cu un manipulator, decizia de a acționa – sau nu – este doar a ta, potrivit Business Insider.