Deşi, în sondaje, Iohannis îi suflă-n ceafă lui Ponta, victoria neamţului în alegerile prezidenţiale nu este o certitudine. Aşa cum remarca Valeriu Stoica, procentul consistent pe care-l are Călin Popescu-Tăriceanu, aproximativ 10%, îi poate strica planurile de victorie lui Iohannis.

Un tandem Ponta-Tăriceanu îi poate asigura premierului voturile necesare pentru a ajunge la Cotroceni. Dacă ţinem cont şi de fărâmiţarea voturilor Dreptei, prin candidatura lui Cristian Diaconescu, înfrângerea lui Iohannis nu este exclusă.

Există însă câteva lucruri pe care le poate face primarul Sibiului pentru a evita o catastrofă a Dreptei la prezidenţiale:

*Să păstreze un canal de comunicare cu PMP. Voturile pe care le va lua Cristian Diaconescu în primul tur s-ar putea să fie esenţiale în bătălia pe muchie de cuţit pe care o va da cu Victor Ponta. Diaconescu a avertizat deja că, dacă nu va intra în turul doi, nu va merge la vot. O eroare politică, care anunţă însă un posibil îndemn la boicot, ce-i poate dăuna lui Iohannis. Pentru aceasta, primarul Sibiului trebuie să-şi folosească influenţa pe care o are în PNL pentru a-l domina pe Vasile Blaga şi a-i tempera atitudinea ostilă faţă de Traian Băsescu.

*Să cultive o relaţie corectă cu Traian Băsescu. Preşedintele a anunţat deja că îl crede pe Iohannis capabil să-l învingă pe candidatul PSD. Un ajutor din partea acestuia în campania electorală îl poate duce către victorie. Şeful statului are în continuare suficientă creativitate politică pentru a-i da lui Victor Ponta lovituri de imagine usturătoare. Consultările cu premierul pe tema reducerii CAS sunt o dovadă. Momentul "MTO" va fi o tinichea de care Ponta nu va scăpa mult timp de acum încolo. Pot urma şi alte lovituri la fel de năucitoare.

Apropiaţii lui Blaga, unii dintre ei lansaţi în politică de Traian Băsescu şi foşti colaboratori apropiaţi ai acestuia, au înţeles pericolul unei colaborări dintre Iohannis şi Băsescu. Ei au început să acrediteze public ideea blatului Traian Băsescu-Victor Ponta.

O manipulare evidentă, nu foarte inteligentă, dacă luăm în considerare faptul că războiul preşedintelui cu premierul este veritabil şi i-a lăsat lui Ponta multe cicatrici. Poate şi datorită şarjelor lui Traian Băsescu, Victor Ponta se află astăzi mult sub scorul PSD şi va trebui să facă eforturi supra-omeneşti pentru a-şi asigura voturile necesare pentru a ajunge preşedinte. Să nu înţeleagă fidelii lui Blaga că Iohannis are nevoie şi de voturile lui Traian Băsescu pentru a câştiga? Eu cred că înţeleg, pentru că e o chestiune de abecedar al politicii. Îi bănuiesc mai degrabă că nu vor sincer ca Iohannis să câştige. De aceea se fac că nu pot trece peste resentimentele faţă de Traian Băsescu. E o temă cu aderenţă mare şi în interiorul PNL, dar este o temă care ajută pe democrat- liberali sa-şi mascheze adevăratele planuri: de a cuceri puterea în noul PNL.

O colaborare Iohannis-Băsescu îi poate reduce din influenţă lui Blaga în noul PNL. Realist vorbind, n-ar fi cea mai proastă veste pentru Klaus Iohannis, care şi-ar putea asigura poziţia de lider de facto al partidului. Primul între egali. Mulţi lideri liberali ar răsufla şi ei uşuraţi dacă Iohannis ar reuşi să-i ia faţa lui Vasile Blaga. Ei se tem că PDL-iştii, mult mai bine organizaţi în teritoriu, ar putea confisca puterea în filialele noului PNL şi ar prelua astfel pârghiile în partid. Câştigarea puterii în teritoriu ar fi urmată de impunerea unui preşedinte provenit din PDL. Cu aceasta operaţiunea de anexare a noului PNL s-ar încheia cu succes.

Un eşec al lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale i-ar ajuta pe democrat-liberali să-şi atingă scopul. Eşecul lui Iohannis i-ar pune pe liberalii din teritoriu într-o poziţie secundară în negocierile cu PDL-iştii. Înfrângerea va fi în primul rând a PNL. De aceea, liberalii trebuie să se asigure că nu se va ajunge aici. Cum pot face asta? Cultivând o relaţie non-conflictuală cu Traian Băsescu. Doar aceasta îi poate asigura victoria lui Iohannis la prezidenţiale şi poate constitui o carte importantă în negocierile în interiorul noului PNL.