Evenimentul Zilei > Politica > Câteva conexiuni făcute de Vladimir Tismăneanu în legătură cu proaspătul candidat, Marian Munteanu
Câteva conexiuni făcute de Vladimir Tismăneanu în legătură cu proaspătul candidat, Marian Munteanu

Câteva conexiuni făcute de Vladimir Tismăneanu în legătură cu proaspătul candidat, Marian Munteanu

Vladimir Tismăneanu a făcut câteva precizări în legătură cu candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu

"Un exerciţiu analitic la un ceas de derută: Actualul director al SRI, Eduard Hellvig, mi-a fost student în cadrul unei şcoli de vara organizată de Universitatea Maryland şi Fundaţia Soros în vara anului 1999 la Timişoara. Poate povesti despre acea summer school Iulius Rostas, cred că era acolo. Una din cărţile discutate a fost "Fantasmele salvării", tradusă din engleză şi apărută la Polirom, premiată de fundaţia "Magazin Istoric" cu premiul Dimitrie Onciul. Marian Munteanu şi a să "Mişcare pentru România" sunt teme din carte. Poate că atunci se va fi gandiit Hellvig că în loc de a combate naţionalismul fundamentalist este mai rentabil politic să-l exploatezi.
Îl ştiam pe (Edi) Hellvig încă de prin 1993-94, l-am propus pentru o poziţie importantă la Miinisterul Apărării condus de Constantin Dudu Ionescu. Pe Rareş Bogdan l-am cunoscut prin Octavian Hoandră. Pe Hoandră, prin Dan Pavel. Hellwig a fost studentul lui Pavel. La fel şi Rareş Bogdan. Cred că sunt şi cumva înrudiţi informal (naşi, fini etc)
Eu unul tind să-i dau dreptate lui Dan Tapalagă, citat de Cristi Pantazi: "Dan Tapalagă scrie că e posibil să aibă legătură cu axa Hellvig – Rareş Bogdan. Dacă e reală, ar fi a două implicare a şefului SRI în politică la vîrf, după episodul ratat cu Cristian Buşoi." Hoandră şi Rareş Bogdan sunt oamenii lui Andrei Marga. Atacul recent al lui Mircea Toma împotriva UBB nu mi se pare fără legătură cu subiectul. Nu ştiu ce jocuri se urzesc la Bucureşti şi Cluj, dar mie nu-mi miros deloc a bine. Cât priveşte legendarea lui Marian Munteanu că exponent al societăţii civile, este un scandalos travesti, un penibil oximoron. Când amatorii se joacă cu focul, poate ieşi un devastator incendiu. Ominously, spui Rareş Bogdan, spui Helllvig şi Guşă. Spui Guşă, spui multe, nu tocmai încurajatoare…", e de părere Vladimir Tismăneanu.