Evenimentul Zilei > Actualitate > Câte trilioane ascund super-bogaţii planetei
Câte trilioane ascund super-bogaţii planetei

Câte trilioane ascund super-bogaţii planetei

Banii bogătaşilor planetei, pitiţi în paradisuri fiscale.

O sumă ce echivalează cu PIB-ul combinat al SUA şi al Japoniei este ascunsă de super- bogaţii lumii în diverse paradisuri fiscale secrete.
Averile deţinute de miliardarii lumii scapă de plata impozitelor anuale, în pofida luptei duse de diverse state împotriva paradisurilor fiscale. Aşa sună concluzia unui studiu recent, realizat de grupul de presiune Tax Justice Network.
Documentul susţine că între 21.000 şi 32.000 de trilioane de dolari (adică între 17.000 şi 25.000 de trilioane de euro) continuă să fie bine camuflate în aceste zone defiscalizate.
James Henry, fost economist şef pentru compania de consultanţă McKinsey, care a realizat studiul, a calificat averile bogătaşilor aflate în paradisuri fiscale drept "o enormă gaură neagră în economia mondială".
Cine sunt complicii
Studiul a fost realizat pe baza datelor obţinute de la Banca Reglementelor Internaţionale şi FMI şi a vizat doar averile deţinute în bănci şi conturi de investiţii, nu şi în alte bunuri cum ar fi proprietăţi, avioane, opere de artă sau bijuterii.
"Super-bogaţii transferă bani în locaţii din lume prin intermediul unui grup harnic de facilitatori profesionişti din sectorul bancar privat, domeniul juridic, contabilitate şi investiţii", afirmă Henry, convins că băncile private sunt complice la aceste operaţiuni.
Conform estimărilor sale, începând cu 1970, cei mai bogaţi oameni dintr-un număr de 139 de ţări au adunat între 7,3 – 9,3 trilioane de dolari în "averi deţinute în offshore-uri neînregistrate", până în 2010.
Jurisdicţiile opace din state ca Elveţia, Luxembourg sau Hong Kong sunt folosite pentru camuflarea a miliarde de euro. Averile au migrat în conturi bancare offshore în special din ţări bogate în petrol.
Din Rusia au ieşit aproape 781 miliarde dolari, dacă se adaugă şi câştigurile aduse de investiţiile ascunse, din Arabia Saudită au ieşit 307 miliarde dolari, iar din Nigeria 306 miliarde dolari.
Active transfrontaliere
Începând cu 2010, aproximativ 50 de bănci private au gestionat colectiv peste 12,1 trilioane de dolari, în active transfrontaliere investite pentru clienţii privaţi.
Cele trei bănci private care manipulează majoritatea activelor offshore sunt UBS, Credit Suisse şi Goldman Sachs, se spune în raport.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: