Câte mutații a suferit virusul și cât de mare este pericolul în continuare

Câte mutații a suferit virusul și cât de mare este pericolul în continuare

Aproape 200 de mutații a suferit deja coronavirusul care a generat pandemia mondială, arată oamenii de știință. Tot ei explică și ce înseamnă acest lucru.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Genetică al University College of London au descoperit aproape de 200 de mutaţii genetice ale noului coronavirus SARS-Cov 2. Ei spun că studiind mutațiile înțeleg cum se transmite acesta de la o persoană la alta, dar și că nu trebuie să ne fie frică de ele.

Cercetătorii au studiat schimbările genetice ale virsului prin analizarea genomului a mai mult de 7.500 de segmente prelevate de la pacienţi infectaţi de peste tot din lume. Astfel ei au constatat 198 de mutaţii care au avut loc mai mult de o singură dată. Concluzia: virusul evoluează exact ca oricare alt virus: nu se transformă nici mai repede, nici mai încet, și nici nu devine mai periculos.

”În principiu, nu avem de ce să ne temem de aceste mutaţii. Virusurile se schimbă, evoluează, suferă mutaţii, iar cele mai multe dintre aceste schimbări sunt absolut neutre. Am identificat un număr de mutaţii care se repetă de mai multe ori, în diferite rădăcini ale virusului. Ele ar putea reflecta, într-o anumită măsură, adaptarea la gazda umană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, la acest stadiu, vreau să clarific, nu există dovezi că avem segmente mai virulente sau mai transmisibile”, a declarat Francois Balloux, de la Institutul de Genetică al University College of London, unul din co-autorii studiului citat.

Sursa: Digi24.ro