Evenimentul Zilei > International > CATASTROFA DIN NEPAL. Cutremurul a afectat 8 milioane de oameni
CATASTROFA DIN NEPAL. Cutremurul a afectat 8 milioane de oameni

CATASTROFA DIN NEPAL. Cutremurul a afectat 8 milioane de oameni

Dezastrul a afectat 8 milioane de oameni din Nepal, potrivit estimărilor ONU, scrie CNN. Numărul morților a ajuns la 4.352, conform Ministerului de Interne de la Kathmandu.

Echipele de salvare și ajutorare din Nepal încearcă să facă față dezastrului la scară largă, săpând cu mâinile în dărâmături și resturile produse de cutremur, făcând operații chirugicale în locuri amenajate ad-hoc pentru astfel de proceduri și cercetând terenul extrem de dificil în căutarea altor victime.

Căderile de curent, lipsa proviziilor și dificultățile din viața de zi cu zi îngreunează aceste eforturi. În această dimineață, bilanțul deceselor confirmate în Nepal se ridică la aproape 4.400 de oameni, iar alți 8.000 sunt răniți.

ONU estimează că seismul a afectat 8 milioane de oameni din țara himalayană. Mai mult de 1,4 milioane de persoane au nevoie de asistență pentru hrană, apreciază organizația mondială. Doctorii de la spitalul din Kathmandu a mutat pacienții dintr-o clădire veche de 120 de ani, în altă clădire, unde operează pacienții în camere folosite, în mod normal, în alte scopuri. Spitalele nu au instrumentele și medicamentele necesare, în ciuda eforturilor internaționale de a ajuta localnicii. Numeroase grupări și cel puțin 16 națiuni au trimis angajați și ajutoare în Nepal.

Mii de oameni își vor mai petrece nopțile sub cerul liber, de frica prăbușirii clădirilor în care locuiesc, dacă se vor mai produce replici ale seismului de sâmbătă.