Moartea lui Cătălin Toma blochează CJ Vrancea. Noul președinte ales în ziua înmormântării

Moartea lui Cătălin Toma blochează CJ Vrancea. Noul președinte ales în ziua înmormântăriiSursa foto: CJ Vrancea

Moartea fulgerătoare a președintelui Consiliului Județean Vrancea. Cătălin Toma, a blocat activitatea instituției. Conform legii, el va fi înlocuit de unul dintre cei doi vicepreședinți care va fi desemnat prin votul consilierilor județeni. Alegerile vor avea loc chiar în ziua înmormântării defunctului.

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a murit zilele trecute. Decesul său a venit surprinzător, astfel că instituția a intrat în blocaj. Defunctul nu a apucat să-și delege atribuțiile, conform legii și, drept urmare, nimeni nu are drept de semnătură.

Moartea lui Cătălin Toma blocat consiliul județean

Președintele Consiliului Județean Vrancea a murit sâmbătă, internat la spitalul Matei Balș. Decesul său a fost surprinzător, astfel că nu a avut vreme să-și delege atribuțiile. În aceste condiții, activitatea instituției pe care a condus-o este blocată. Urmează, așa cum prevede legea, ca un nou președinte, interimar, să fie ales dintre cei doi vicepreședinți.

„Administrația județeană aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în acest moment atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean. Pe cale de consecință, există un blocaj total la nivelul instituției și al subordonatelor, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizații etc”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, din acest motiv, „se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative” pentru desemnarea unui înlocuitor. Acesta va fi ales prin vot direct și secret dintre cei doi vicepreședinți. Este vorba despre cei doi secondanți ai lui Cătălin Toma, Marian Oprișan (PSD) și Ionel Celmare (PNL).

Marian Oprișan

Marian Oprișan are șanse să revină la conducerea Consiliului Județean Vrancea sursa foto EVZ

Alegeri pentru președintele interimar

Așa cum prevede legea, locul de președinte, rămas vacant după moartea lui Cătălin Toma va fi ocupat de un vicepreședinte. Acesta își va exercita atribuțiile ca interimar până la viitoarele alegeri. Conform comunicatului citat mai sus, alegerile trebuie să fie convocate într-un timp foarte scurt. Iar pentru organizarea alegerilor a fost emis, deja, un ordin al prefectuluidupă cum prevede Codul Administrativ.

„Cei 30 de consilieri județeni aflați în funcție în acest moment trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal și firesc și anume să deblocheze activitatea instituției. În condițiile în care a fost deja emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea, urmează derularea pașilor prevăzuți de Codul administrativ în acest sens”, se arată în document.

Pentru mandatul de președinte interimar al Consiliului Județean se vor confrunta Marian Oprișan, vicepreședinte din partea PSD și Ionel Celmare, liberal, fost ALDE. În comunicatul de presă se mai arată că cei doi sunt în relații excelente, contrar speculațiilor referitoare la o confruntare. Acest lucru duce cu gândul la o înțelegere.

„Contrar speculațiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru a prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea”, se arată în comunicat.

Fostul președinte al CJ Vrancea

Sursa foto. EVZ

Cătălin Toma înlocuit în ziua înmormântării

Consiliul Județean Vrancea își va alege noul președinte pe 22 februarie, chiar în ziua înmormântării defunctului. Așa cum arătam, dacă nu va exista o înțelegere prealabilă, vor candida, unul împotriva celuilalt, Marian Oprișan și Ionel Celmare.

Celmare l-a ajutat pe Marian Oprișan, cu votul său, în 2020, să ajungă vicepreședinte al CJ. Aceasta în condițiile în care PNL avea o alianță cu USR, partid care trebuia să ocupe al doilea loc de vicepreședinte. Liberalii nu și-au ținut cuvântul, iar acum, ironic, au nevoie de voturile celor pe care i-au păcălit. Altfel, funcția va reveni PSD care dețin majoritatea voturilor.

Pe de altă parte, trebuie spus că Marian Oprișan este renumit pentru abilitarea de negociere și pentru capacitatea de a sparge alianțele împotirva sa. A demonstrat acest lucru de-a lungul anilor. Drept urmare, n-ar fi exclus să rupă voturi chiar de la PNL, cu diferite promisiuni.