Evenimentul Zilei > Politica > Cătălin Rădulescu (PSD): O ordonanţă pentru amnistie şi graţiere este necesară. Să tragem o linie albă
Cătălin Rădulescu (PSD): O ordonanţă pentru amnistie şi graţiere este necesară. Să tragem o linie albă

Cătălin Rădulescu (PSD): O ordonanţă pentru amnistie şi graţiere este necesară. Să tragem o linie albă

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, vineri, că trebuie „trasă o linie albă” în domeniul justiţiei, iar pentru realizarea acestui lucru nu există altă măsură decât ordonanţă privind amnistia şi graţierea. Social-democratul susţine că declaraţiile lui Iohannis sunt ale unui „om disperat”.

„Nu a existat niciun fel de stat de drept în aceşti opt ani de zile. Nu a existat niciun fel de justiţie independentă. A fost o justiţie controlată de un grup mafiot, cu girul preşedintelui României. Atunci această amnistie şi graţiere nu numai că e necesară, dar nu poate exista o altă măsură nici legislativă, nici de alt gen, decât amnistia şi graţierea ca să acopere sau măcar să dea speranţă oamenilor care au fost condamnaţi nevinovaţi, anchetaţi, arestaţi nevinovaţi, făcute dosare, mă refer la toate categoriile sociale”, a declarat Cătălin Rădulescu, pentru agenția Mediafax.

 

Social-democratul a afirmat că ordonanţa privind amnistia şi graţierea este necesară pentru „a se trage o linie albă în justiţie”. „Când se va da nu ştiu, pentru că nu cunosc subiectul acestui moment, dar este necesară. Ceea ce spune preşedintelui României este treaba lui personală. Nu ne interesează, nici nu vrem să luăm în discuţie ce spune preşedintele de obicei. Fac apel în primul rând ca toţi românii să înţeleagă că această ordonanţă este o ordonanţă necesară şi de pace. Trebuie trasă o linie albă, care de aici încolo să pornim altfel. Justiţia să fie altfel, oamenii nevnovaţi să nu mai ajungă în puşcărie. Acest lucru nu se poate face decât prin amnistie şi graţiere”, a adăugat Rădulescu.

Deputatul PSD a susţinut că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis este „un apel disperat al unui om care nu a înţeles normele constituţionale”.

„În ceea ce priveşte apelul preşedintelui României eu cred că este un apel disperat al unui om care nu a înţeles absolut nimic din ce înseamnă normele constituţionale ale lui ca preşedinte al României. Iese din orice fel de cutumă contituţională, pentru că un preşedinte de stat nu are voie să intervină în legiferarea Parlamentului României, fapt pe care dânsul l-a făcut în permanenţă, deci de mult trebuia suspendat, de ani de zile de când nu şi-a mai respectat nicio cutumă contituţională. Faptul că acum chiar forţează şi într-un fel e a doua oară când incită public ca tot felul de demersuri de stradă, ceea ce poate fi inclusiv incriminată penal…este o chestiune pe care dânsul nu o pricepe”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o eventuală ordonanţă de urgenţă a guvernului privind amnistia şi graţierea ar declanşa ”o criză politică fără precedent”” şi a făcut apel la politicienii din PSD ca să împiedice adoptarea unui astfel de demers.

”Graţierea şi amnistia au fost deja tema unei ordonanţe de urgenţă la începutul anului 2017 şi a dus la manifestări foarte ample din partea românilor, care nu-şi doresc aşa ceva. Ordonanţa 13, la vremea respectivă, a fost retrasă. Însă există în continuare semnale că în PSD nu s-a abandonat această idee, chiar unii politicieni din PSD vehiculează aceste idei în spţiul public. O astfel de ordonanţă care priveşte amnistia şi graţierea ubnor politicieni, până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Adoptarea unei astfel de ordonanţe ar declanşa o criză politică fără precedent în România”, a declarat Klaus Iohannis.

 

El a făcut un apel la politicienii din PSD ”care sunt lucizi ca să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanţă să iasă din discuţie şi să nu fie aprobată în guvern”.

”Momentan altceva decât unele declaraţii ale unor politicieni nu avem, dar eu rămân conectat şi voi face tot ce se poate face din poziţia de preşedinte pentru a nu se ajunge la o nouă situaţie de acest tip”, a mai spus preşedintele Iohannis.