Cătălin Predoiu, optimist în legătură cu Schengen. Ministrul de Interne s-a întâlnit cu omologul său austriac

Cătălin Predoiu, optimist în legătură cu Schengen. Ministrul de Interne s-a întâlnit cu omologul său austriac Spaţiul Schengen. Sursa foto: © Maren Winter | Dreamstime.com

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, dă asigurări că România va adera la Schengen cu toate frontierele. Oficialul român a avut o discuție cu omologul său austriac Gerhard Karner, despre impactul şi măsurile adoptate pentru „Schengen Air”.

Ministrul de Interne spune că România nu este singura țară care a intrat în mai multe etape în Spațiul Schengen. El a arătat că inclusiv Austria s-a aflat într-o astfel de situație, iar în cele din urmă lucrurile s-au rezolvat favorabil.

Cătălin Predoiu optimist în legătură cu Schengen

Ministrul Afacerilor Interne spune că România nu este primul stat care intră în Schengen cu o frontieră, iar apoi cu altele. El spune că nu există vreun precedent în care un stat să fie acceptat doar cu anumite frontiere. Oficialul român a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă la Viena. Cătălin Predoiu s-a întâlnit cu omologul său din Austria, Gerhard Karner.

„România nu este primul stat care intră în Schengen etapizat, mai întâi cu o frontieră şi apoi cu altele. Istoria Spaţiului Schengen cuprinde mai multe exemple în care unele state au intrat pe rând cu frontierele. Dacă nu mă înşel, chiar şi Austria e în această situaţie. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră şi să fi rămas fără celelalte frontiere intrat în Spaţiul Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul de Interne român a declarat că autoritățile române vor purta aceste negocieri până la capăt. El a spus că marea întrebare a oficialilor români este ce trebuie să facă pentru ca integrarea totală să aibă loc.

„Ca şi celelalte state, vom face acest drum până la capăt. Pentru mine şi colegii mei, marea întrebare anul trecut a fost nu când, ci ce anume trebuie să facem ca să se întâmple. Şi nu intenţionez să schimb această metodă. În loc să ne întrebăm subiectiv când ar putea fi cel mai bun moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem ca să-l obţinem cât mai rapid”, a spus ministrul de Interne.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

Sursa Foto: Arhiva EVZ

România îndeplinește criteriile Schengen

Ministrul Cătălin Predoiu a declarat că România îndeplinește criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen de 12 ani. Însă, piedicile au fost, de fiecare dată politice. El a precizat că relațiile cu omologul său austriac sunt bune. Iar cele două părți conlucrează pentru a întări legăturile și pentru a rezolva problemele apărute.

„Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Dar tratatele sunt clare, decizia este politică. Şi politica este întotdeauna racordată la realitate. Şi realitatea nu este întotdeauna foarte facil de gestionat. Ce este important însă e că ne înţelegem bine şi lucrăm bine cu ministerele noastre şi vrem să lucrăm bine în continuare pe toate temele pe care le avem, şi cu Comisia Europeană, şi cu ceilalţi colegi”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Cătălin Predoiu a avut o întâlnire la Viena cu omologul său austriac Gerhard Karner, despre impactul şi măsurile adoptate pentru „Schengen Air”.

Schengen Air

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cătălin Predoiu ministrul Air Schengen

România a intrat în Spațiul Schengen, pe 31 martie, cu frontierele aeriene și maritime. Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime. Ei vor merge direct către porţile de îmbarcare. Totuși, în aeroporturile românești există controale ale polițiștilo de frontieră.

Se vor efectua controale pe baza unei analize de risc, în special pentru persoanele suspecte sau aflate sub urmărire penală. Polițiștii vor fi echipați cu dispozitive mobile de control pentru a verifica informațiile din bazele de date. Atât adulții, cât și minorii care călătoresc către statele din spațiul Schengen, vor trebui să prezinte aceleași documente ca și până acum.