Cătălin Predoiu, despre scandalul testelor antidrog: Societatea a transmis un semnal

Cătălin Predoiu. Sursa foto: Facebook

România. Procedura folosirii testelor antidrog a stârnit un val de controverse în România. În urmă cu puțin timp, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că numărul aparatelor utilizate pentru depistarea substanțelor interzise în rândul șoferilor a fost dublat. Astfel, agenții de la Rutieră au la dispoziție mai multe teste decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cătălin Predoiu, despre dublarea numărului de aparate

Ministrul Afacerilor Interne susține că  în gestiunea Poliției au ajuns mai multe aparate de testare față de 2023. Conform oficialului, anul trecut, polițiștii din Constanța aveau la dispoziție doar două aparate de acest tip. În prezent, agenții constănțeni pot folosi 45 de teste. La nivel național există 800 de aparate, a spus ministrul.

„Ordonanța a eliminat o obligație a agentului de poliție din lege, respectiv obligația să vă întocmească de îndată, pe loc, dosar penal. Nicio lege rațională nu poate să accepte ideea că la un test pozitiv antidrog lași în continuare carnetul asupra conducătorului auto și îl lași să plece în trafic”, a spus oficialul la DC News.

Verificarea bazelor de date va fi rapidă

Potrivit ministrului Predoiu, verificarea bazelor de date se va face rapid. Astfel, polițiștii vor afla într-un timp scurt dacă șoferul vizat are antecedente.

„Noi am creat prin surse proprii o aplicație care permite verificarea rapidă a bazelor de date, astfel încât agentul din stradă, printr-un terminal special dedicat, află dacă cel din fața sa are cazier sau a săvârșit infracțiuni. Atunci va fi testat”, a mai spus oficialul.

DrugTest. Sursa foto: politiaromana.ro

Cătălin Predoiu, despre procedura INML

În urma noilor decizii, Ministerul Afacerilor Interne va colabora cu INML pentru elaborarea unei proceduri de lucru eficiente. Astfel, Institutul de Medicină Legală va putea redistribui testele într-un timp mai schrt.

„Să ne uităm la ce este important totuși, să eliminăm pericolul din trafic. Legea nu poate să fie altfel configurată decât de a elimina în trafic pericole. Este o lege bună şi nu, nu vom stopa efortul de combatere a drogurilor și de a crește siguranța pe drumurile publice. Societatea a transmis un semnal, Guvernul a auzit. Semnalul este legitim, venim cu o garanție legală în plus. Impunem această obligație legală, INML de a da rezultatul în 3 zile”, a completat ministrul.

Reprezentantul MAI a precizat că nu a avut neînțelegeri cu Marcel Ciolacu sau cu Nicolae Ciucă vizavi de acest subiect. În 2023, polițiștii de la Rutieră au ridicat 30.000 de permise. Conform ministrului, în jur de 23.000 au fost oprite pentru consumul de alcool, iar 7.000 pentru cel de substanțe interzise.