Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, i-a sugerat luni procurorului șef al DNA să investigheze și să monitorizeze zonele care afectează bugetul de stat, fiind afectate temporar din cauza evaziunii fiscale pe scară largă, care este însoțită, în mod inevitabil, de acte de corupție.
Cătălin Predoiu a subliniat importanța acordării unei atenții deopotrivă unei sfere de „oligarhie administrativ-financiară”, referindu-se la un ansamblu de poziții în aparatul administrativ de stat ocupate de aceleași persoane de ani întregi.
Cătălin Predoiu atrage atenția asupra oligarhiei administrative și financiare
Ministrul de Interne a evidențiat că există date și informații confirmate de instituțiile statului cu privire la existența corupției și a evaziunii fiscale în această sferă, fapte favorizate de acte de corupție administrativă. Mai ales în domeniul vamal și al fiscalității în general, în orice context în care sunt implicate manipulări financiare și de valori.
„Aţi spus, domnule procuror şef DNA, că există încă un cost ridicat al corupţiei şi că prioritizaţi acţiunile DNA în acele zone care au un impact pe cetăţeni. E foarte bine.
Vă rugăm să aveţi în vedere şi zonele care au impact pe bugetul de stat, care temporar suferă pentru că se practică în contuinuare pe scară largă evaziunea fiscală şi ea e însoţită, invariabil, de corupţie”, a spus Cătălin Predoiu, la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Corupția, întâlnită în principal în instituțiile statului
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că, în general, de-a lungul anilor, atunci când s-a referit la DNA, accentul s-a pus pe sfera politică, ceea ce era și normal.
„Ce se constată şi constat că trebuie să acordăm în egală măsură atenţie unei zone pe care aş denumi-o de oligarhie administrativ-financiară, adică o serie de funcţii din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate ani de zile de aceleaşi persoane, iar unele dintre ele capătă sentimentul impunităţii.
Sunt date, informaţii certificate de instituţii ale statului că avem acolo corupţie, evaziune fiscală favorizată de acte de corupţie administrativă, în special în zona vamală, în zona fiscului în general, oriunde se manipulează bani şi valori financiare.
Cred că trebuie să ne preocupe în aceeaşi măsură, cel puţin, aşa cum în mod firesc trebuie să ne preocupe corupţia politică. Şi corupţia administrativ-financiară e la fel de gravă”, a mai spu Cătălin Predoiu, potrivit News.ro.