Cătălin Grigoriu (Moldova Farming): „Valentin Ivancea va reuși să pună cu adevărat municipiul Bacău pe harta României”

Cătălin Grigoriu (Moldova Farming): „Valentin Ivancea va reuși să pună cu adevărat municipiul Bacău pe harta României”

Deși apare extrem de rar în spațiul public, dat fiind afacerile sale dar și profunda implicare în educația celor trei copii , omul de afaceri Cătălin Grigoriu rămâne  un observator atent a ceea ce se întâmplă în zona economică sau în cea care implementează politici publice.

Economist de profesie, absolvent al specializării Finanțe, la o universitate din Montreal, Canada, Cătălin Grigoriu este un tânăr fermier care administrează peste 6500 ha de teren.

Cătălin Grigoriu , Moldova Farming

Prin intermediul Moldova Farming este furnizor de inputuri la scară națională. Este asociat în afaceri cu frații Pavăl, fondatorii Dedeman, cu care de altfel este și rudă.

I-am solicitat lui Cătălin un interviu pentru a afla care pot fi opțiunile unui om de afaceri, deci ale unei persoane de dreapta, în acest an, cu 4 rânduri de alegeri.

- Domnule Cătălin Grigoriu, în primul rând ce mai faceți, cum vă merg afacerile și vă rog să ne spuneți dacă, așa cum se aude ați dat Bacăul pe București?

- Business-ul este o permanentă provocare mai ales când activezi în agricultură si comerț, dar dupa 23 de ani de antreprenoriat suntem căliti si pregătiți să luptăm cu seceta, sa facem față perioadelor inflaționiste, schimbarilor legislative și fiscale, consecințelor războiului din Ucraina care ne afecteaza atât fluxul de aprovizionare cât și desfacerea. Și, da, de 2 ani sunt oarecum mutat în București pentru a-mi susține băietii care dau Bacalaureatul (A level) și un fel de treaptă a II-a de pe timpuri - IGCSE în sistemul britanic.

- Dle Grigoriu, deși sunteți o persoană discretă, fără manifestări în zona politică, am dori să aflăm, având în vedere calitatea de om de afaceri, persoană ancorată în realitate, dinamică, care este opinia dumneavoastră despre faptul că românii nu dovedesc o mare apetență pentru a participa la vot?

- Este firească aceasta apatie! În atâtia ani de la Revoluție, am văzut toate alianțele și combinațiile politice indiferent de ideologie, aceleași asfaltari cu o lună înainte de alegeri, traseim politic, multe așteptări înșelate. Deci este normală o relativă apatie a alegatorilor…pe de altă parte însă această cuplare a localelor cu europarlamentarele determină o prezență destul de bună la vot, de aproape 50%, după cum arată datele sondajelor, ceea ce e un lucru bun.

„Felicit PNL Bacău pentru decizia de a-l susține pe Ivancea la primărie”

- În municipiul Bacău se întâmplă un fenomen interesant: cunoscut ca fiind un oraș cu veleități de dreapta, băcăuanii au o ofertă de candidat din partea coaliției PSD-PNL în persoana social-democratului Valentin Ivancea. La rândul dumneavoastră sunteți un om de afaceri, un om de dreapta, poate o persoană care are un astfel de profil să voteze un candidat care se revendică din zona de stânga?

- În calitate de antreprenor, cu o vechime de peste 24 de ani si care nu a lucrat niciodata cu statul și nici nu intentionez să fac acest lucru, este evident ca vederile mele sunt 100% de dreapta. Printre altele, eu cred în eficientizarea tuturor proceselor din cadrul fiecarei activități sau instituții, în remunerare pe baza de criterii de performantă, într-un aparat de stat suplu si eficient etc.

În ceea ce-l priveste pe domnul Ivancea, reprezentantul PSD din coalitia PSD - PNL, îl cunosc de 20 de ani și pot afirma în maxima cunostintă de cauză ca este pe de o parte mai mult un administrator decat un om politic, iar pe de altă parte, manifesta prin deciziile pe care le ia un management care include măsuri și principii de dreapta.

Din acest punct de vedere, Valentin Ivancea este convingător  pentru mine ca antreprenor si felicit sincer PNL Bacău pentru decizia  de a-l susține.

- Există teorii care acreditează ideea că dreapta, în condiții normale de existență socială, produce surplusul, bogăția, iar stânga distribuie acest surplus. Este corectă această terorie, are ea nevoie și de alte circumstanțieri? 

- Ideologic vorbind, da! Doar că nu vorbim aici despre comunism și capitalism, o lupta ideologică pornită din perioada interbelică si acutizata dupa Al Doilea Război Mondial. Romania este clar o tară capitalistă, democratică și as spune, clar, mai de dreapta decat multe țări din Vestul si mai ales Nordul Europei. În Romania, diferențele dintre PNL si PSD sunt de multe ori nesesizabile și-mi amintesc de guvernarea Ponta când și liberalii au admis ca respectiva guvernare a luat cele mai liberale măsuri din ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, în prezent susțin și apreciez pozitia PNL-ului cu privire la menținerea impozitarii de 16% a profitului.

- Agricultura este domeniul în care vă desfășurați cea mai mare parte dintre afaceri, cu un real succes, Moldova Farming fiind deja un brand consacrat. Totodată, agricultura a trecut prin momente foarte complicate în ultimii doi ani. Cum se văd din zona business-ului agri crizele suprapuse din ultima perioadă și politicile publice asumate de Guvern în relație cu acest subiect?

- Ați pus punctul pe i ridicând această problemă și aici trebuie să spun că actuala alianță la guvernare a asigurat stabilitate și un anumit echilibru macroeconomic într-o perioadă extrem de problematică. Am văzut că criza din agricultură nu e un specific românesc – în tot estul Europei, pe fondul agresiunii militare ruse din Ucraina, au escaladat problemele agricultorilor, iar în vest, în țări ca Franța, protestele agricultorilor au atins cote maxime. Mai cred, de asemenea, că rostul europarlamentarilor români, că-s S&D sau PPE, este acela de a dubla Guvernul României în susținerea intereselor agricultorilor români în Uniunea Europeană. Politica Agricolă Comună este un pilon central al UE, iar dezvoltarea agriculturii noastre este un obiectiv din punctul meu de vedere strategic. Deci nu doar Guvernul, ci și echipa de europarlamentari pe care o trimitem la Bruxelles trebuie să aibă setat acest obiectiv fundamental, susținerea intereselor agricultorilor români în UE. Tranziția verde justă, digitalizarea și obiectivele de climă și mediu fixate de UE vor pune presiune pe agricultorul român și apărarea intereselor noastre este de o importanță crucială, cu atât mai mult cu cât agricultura românească – sub o formă sau alta – asigură hrana unei țări întregi.

„Municipiul Bacău nu a progressat deloc. În 2024, oamenii încă vorbesc de apă”

- Cum se vede Bacăul atunci când vă reîntoarceți pe meleagurile natale? Ce vă place și ce vă displace?

- Când vin in Bacău îmi place să-mi revăd colegii de la serviciu pe umerii cărora se bazează tot operaționalul ultimilor doi ani de activitate și să-mi revăd prietenii. Dar atât! Bacăul nu a progresat deloc, timpul parcă a stat în loc, simt o atmosferă apăsatoare, văd oameni îngrijorați si nemultumiți. Nu ai unde petrece un timp de calitate împreună cu prietenii sau familia, ne-am învațat să ne mulțumim cu puțin sau cu nimic, și e revoltător când vezi că în 2024 oamenii încă vorbesc de accesul la apă!

- Care ar fi mizele cu adevărat importante ale Bacăului, atât ca municipiu, cât și ca județ? 

- Miza noastră trebuie să fie administrarea performantă, corectă și transparentă, atât a județului cât și a reședintei de județ.

Trebuie să atragem fonduri europene și să le investim în orașul si județul nostru: în infrastructură, cultură, divertisment (Stadion, Athletic Park, etc), atragere de investitori. Și trebuie lucrat cu adevarat în ECHIPĂ! Nu doar echipa din cadrul aceluiași partid, cât si în echipe transpartinice! Trebuie sa ne oprim din lupta asta politică prin care partidele își blochează reciproc proiectele destinate băcăuanilor ca să aibă “munitie” pentru următoarele alegeri. Trebuie să renunțăm în a mai fi oameni mici puși pe bârfe, glume electorale, înțepături, că doar nu suntem la un teatru ieftin si prost.

- Dle Grigoriu, apropos de implicare, v-ați gândit, vi s-a propus vreodată să candidați la vreo funcție publică?

- Au existat tatonari. Dar niciodată nu am fost si nici nu voi fi interesat. Compania pe care o reprezint a plătit doar în impozit pe profit peste 2.5 milioane de euro in ultimii trei ani. Asociația pe care a finanțăm face sponsorizari în diverse domenii de peste 200-250.000 euro anual. Așa contribuim noi la bunăstarea comunității. Mai mult, ca să ai rezultate în orice domeniu, inclusiv într-o functie administrativă publică trebuie sa-ți faci propria echipa de management și nu să moștenesti funcționari care te sabotează sau îți sunt impusi de vreun partid. Și din pacate acest lucru, nu se face, nici în Bacău, nici în țară. Prin urmare, viziunea mea nu concordă cu o ipotetică apartenență politică.

- Dați-mi exemplu de un politician român sau din altă țară care v-a impresionat, pe care l-ați putea considera un model. (sau mai mulți). 

- Încep să cred ca vreti sa ajungeți undeva întrebându-mă astfel de lucruri. Am glumit, evident. În general nu sunt fan “politicieni” deși am multi prieteni care fac politică, cam la toate partidele de pe scena politica românească.

Eu apreciez mai mult administratorii de bugete locale/judetene decât oamenii politici care vizeaza doar interesul politic. Deși nu-i cunosc personal, nu am cum sa nu-i remarc pe domnul Bolojan care transformat Oradea si judetul Bihor, pe Emil Boc care a schimbat din temelii Clujul si ma bucur mult să văd ca domnul Ivancea a început cu dreptul administrarea Consiliului Județean Bacău, după același format ca cei mai sus mentionați. Personal, sper ca va reusi să pună si municipiul Bacău cu adevarat pe harta României.

- Deci, concluziv, dă vreun sens să mergem la vot? Care ar fi prima motivație?

- Da, trebuie mers la vot. Pentru că altfel nu avem dreptul sa comentăm și să ne plângem ulterior. Și pentru ca de multe ori diferența este facută de doar cateva voturi. Trebuie să mergem către partidele care nu ne pericliteaza apartenența europeana si trans-atlantica. Nu pot să nu remarc în acest sens PSD-ul, care e partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și care a a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Pe plan local evident că  trebuie votat omul și gospodarul! Cel care este modest, harnic, bine-intentionat, fidel urbei, priceput si care are mai mult valențe administrative decât politice.

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF 41240002