Dosarul achiziției de vaccinuri. Cătălin Drulă a încălcat independența procurorilor DNA

Dosarul achiziției de vaccinuri. Cătălin Drulă a încălcat independența procurorilor DNA Cătălin Drulă, șeful USR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că președintele USR a încălcat independența procurorilor DNA, vizavi de dosarul vaccinurilor. Constatarea vine după ce Drulă a precizat recent că acesta ar fi „cel mai mare malpraxis judiciar”.

CSM a stabilit că președintele USR, Cătălin Drulă a încălcat independența procurorilor DNA. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu în acest sens.

Cătălin Drulă a încălcat independența procurorilor DNA

Secția de procurori a constatat, în unanimitate, încălcarea independenţei DNA. Procurorii au făcut referire la „afirmaţiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este cel `mai mare malpraxis judiciar`”. Acestea au fost rostite în spațiul public de Cătălin Drulă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu vizavi de afirmațiile acide făcute de șeful USR.

„Secţia pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept. În cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează. ”, arată procurorii anticorupție.

Afirmațiile făcute de șeful USR

Șeful USR a afirmat public că dosarul în care apare și numele lui Vlad Voiculescu, precum și a Ioana Mihăilă și a lui Florin Cîțu, vizavi de  achiziția de vaccinuri este „cel mai mare malpraxis judiciar” pe care l-a văzut pe scena politică din România.

De altfel, Cătălin Drulă a menționat că în spatele acestei situații ar fi un atac politic la adresa opoziției. Cu toate acestea, el a precizat că Vlad Voiculescu va rămâne pe lista de candidaţi ai USR pentru alegerile din 2024.

„Secţia pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează şi a separaţiei puterilor în stat”, mai arată CSM.

Dosarul achiziției de vaccinuri. Cătălin Drulă a încălcat independența procurorilor DNA

CSM. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cătălin Drulă, în atenția Consiliului Superior al Magistraturii

Șeful USR a afirmat că oficialii din partea CE au luat parte la negocierile legate de vaccinuri. Acesta a menționat că niciun alt stat nu a făcut achiziții de vaccinuri directe, cu excepția Ungariei.

„ România nu a contractat de zece ori cât populaţia, ci 80 de milioane la 19 milioane de cetăţeni. (...) De fapt, nici UE nu a luat de zece ori, pentru că până la urmă s-au cumpărat efectiv 2,5 miliarde de doze la nivelul UE. Nici România nu a luat 80 de milioane, ci doar 35. Niciun stat membru nu a făcut achiziţii directe în afară de Ungaria, ", a spus Cătălin Drulă.

Mai mult, președintele USR a susținut că procurorul ar avea „convingeri antivacciniste. ”

„Înţeleg că domnul procuror de acolo are convingeri antivacciniste. Înţeleg că domnul Bologa, care a fost şeful DNA şi nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susţine”, afirma a oficialul.

În același context, Cătălin Drulă a specificat că pentru România au fost contractate 4,5 miliarde de doze pentru o populaţie de 450 de milioane de cetăţeni.