Cât vor plăti șoferii de anul viitor dacă încalcă regulile de circulație. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Creșterea salariului minim prin decizie a guvernului antrenează o serie de măriri de taxe, impozite și contribuții. Printre lucrurile legate de salariul minim se află și amenzile rutiere.

Ministrul Finanțelor a anunțat într-un interviu la Digi24 că punctul de amendă rămâne înghețat și anul următor la nivelul de 145 de lei, ceea ce înseamnă că șoferii care vor încălca regulile de circulație vor plăti la fel ca până acum. Această prevedere urma să expire la sfârșitul anului.

Punctul de amendă rămâne înghețat

Punctul de amendă a rămas înghețat la nivelul de 145 de lei încă din anul 2017, atunci când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Dacă parlamentarii nu ar fi luat o decizie până la finalul acestui an referitoare la punctul de amendă, șoferii ar fi trebuit să plătească pentru un punct 300 de lei. Suma reprezintă 10% din salariul minim brut pe țară, așa cum scrie în lege.

„Punctul de amendă va rămâne la fel”, a anunțat ministrul Finanțelor, potrivit româniatv.net. Valoarea de 145 de lei urma să expire la 31 decembrie 2022, în lipsa unor modificări în acest sens.

Clasele de sancțiuni rutiere

În țara noastră sunt incluse în Codul rutier cinci clase de amendă. Primele patru li se aplică persoanelor fizice, iar ultima doar persoanelor juridice.

Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Executivul a stabilit la finalul anului trecut, prin OUG 130/2021, continuarea plafonării valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018: „în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 lei”.

Punctul de amendă ar fi urmat să crească în contextul în care Executivul a anunțat o majorarea a salariului minim pe economie. Astfel, Ministerul Muncii a pus de curând în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre prin care salariul minim brut pe țară va fi majorat de la 1 ianuarie 2023 și va ajunge la 3.000 de lei.