Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe spune că nu se dorește să fie modificate tarifele în cazul consumatorilor casnici. În ceea ce privește companiile, va exista o piață semi-reglementată. Decizia finală va fi luată în coaliție, în zilele următoare.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a comentat prețul dorit de PSD în ceea ce privește energia electrică. Social democrații vor ca acesta să fie de maxim 1,3 lei/ kwh. Deputatul spune însă că acest tarfi nu va aplicat și consumatorilor casnici.
„Nu există în momentul de faţă niciun fel de tensiune legată de soluţia care va fi adoptată. Ceea ce ne dorim noi, liberalii şi cu siguranţă probabil şi partenerii noştri, este menţinerea tarifelor actuale pentru consumatorii casnici. Vor exista soluţii și pentru a scădea tarifele consumatorilor economici, fie că vorbim de consumatori industriali sau IMM-uri. Vă pot asigura că va fi o piaţă semi-reglementată, soluţie aprobată şi de Comisia Europeană, în mai multe state ale UE “, a declarat Ionuț Stroe.
Când se va lua decizia finală
Liberalul a spus că este nevoie de această reglemtarea de preț, deoarece costul energiei se regăsește în prețul final al tuturor produselor alimentare și nealimentare. Un tarif mare ar fi sinonim cu un nou val de scumpiri.
Ionuț Stroe a spus că tariful nu este încă bătut în cuie, iar o decizie finală va fi luată în următoarele zile. „Putem fi de acord cu orice cifră mai mică decât cea existentă în momentul de faţă. 1,3 lei kw/h este practic un reper, dar, atenţie, nu ne dorim această cifră şi pentru consumatorii casnici, Pe piaţa semi-reglementată a companiilor, a consumatorilor industriali, a IMM-urilor putem vorbi de un asemenea preţ. Decizia finală o vom avea în câteva zile“ , a mai spus Ionuț Stroe, la Antena 3.
Care sunt prețurile
Potrivit ultimul proiect de act normativ în ceea ce privește energia electrică, preţul final facturat de către furnizori este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.
Consumul care depășea 255 kWh/lună se plătea până acum la prețul pieței. În funcție de furnizor acesta era între doi și trei lei/kWh. Noua ordonanță ar putea plafona acest preț la un leu/kwh pentru persoanele fizice și la 1,3 lei/kwh pentru companiile din domeniul industrial.