Cât va mai lua PSD Mehedinți la europarlamentare?

Cât va mai lua PSD Mehedinți la europarlamentare?

Arestarea preventivă a preşedintelui PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, a produs un adevărat cutremur în politica locală. Cel mai influent om politic al judeţului a intrat în vizorul DNA pentru presupuse fapte de corupţie, situaţie ce va avea consecinţe şi asupra votului la alegerile europarlamentare.

Pentru scrutinul de luna viitoare, PSD Mehedinţi, în frunte cu preşedintele Adrian Duicu, şi-a propus să obţină un procent mergând până aproape de 80%. În condiţiile în care PSD Mehedinţi conducea în judeţ la toate nivelele, iar Duicu îşi subordonase aproape toţi primarii, acest scor nu era imposibil.

Arestarea sa preventivă se va reflecta, cu siguranţă, asupra votului exprimat la scrutinul europarlamentar. Pentru că, dacă alegătorii votează într-o proporţie mare cu PSD Mehedinţi, înseamnă că nu sancţionează posibilul scandal de corupţie în care este implicat Adrian Duicu.

La alegerile locale din 2012, mehedinţenii au decis, cu o majoritate relativă, că se impune schimbarea atât la nivelul conducerii CJ Mehedinţi, cât şi a forului legislativ judeţean. Adrian Duicu a câştigat, la o diferenţă mică, funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, datorită unui context politic favorabil. Pe de-o parte, acesta a beneficiat de un vot politic masiv, ca urmare a popularităţii de care se bucura USL, iar pe de altă parte, a fost susţinut de trei partide. Dacă n-ar fi fost această conjunctură politică, dacă Duicu ar fi candidat doar din partea PSD Mehedinţi, şansele sale la funcţia mult râvnită ar fi fost nule.

După ce USL Mehedinţi a preluat conducerea totală a Consiliului Judeţean, ar fi fost de aşteptat ca această alianţă să vină cu propriul său program administrativ. Chiar dacă au trecut aproape doi ani de zile de la instalare, au fost mai mult acuze, dispute şi contre între putere şi opoziţie. Preşedintele Adrian Duicu l-a acuzat pe predecesorul său, democrat-liberalul Marius Bălu, de tot felul de nereguli, strategie care nu este altceva decât o armă a lipsei de iniţiativă administrativă. În mandatul trecut, sub preşedinţia lui Bălu, s-au atras cele mai multe fonduri şi s-au demarat cele mai mari proiecte administrative la nivelul judeţului. Datorită acestor bani s-au făcut o serie de investiţii notabile vizibile, în infrastructura rutieră atât a judeţului, cât şi a municipiului Drobeta Turnu-Severin, reabilitări de instituţii sau a altor obiective de interes public etc. Prin urmare, acuzaţiile actualului preşedinte al CJ Mehedinţi la adresa senatorului Marius Bălu nu au niciun fundament. În calitate de reprezentanţi de seamă ai administraţiei publice judeţene, liderii USL Mehedinţi trebuie să identifice acele posibilităţi de atragere de fonduri, dar să şi gândească o strategie coerentă de dezvoltare economică a judeţului. Pentru că altfel acuzele cu caracter politic pe care au început să le profereze la adresa adversarilor lor nu le folosesc în niciun fel. Ele pot fi doar o modalitate prin care să-şi justifice neputinţa şi lipsa unei viziuni administrative clare, eficiente.