Unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români, Emilian Popovici spune că valul patru va crește în intensitate până la mijlocul lui octombrie, apoi va începe să scadă accelerat.
După această dată, prognozată de medicul Popovici, valul patru va continua să lovească România cu aceeași intensitate încă două săptămâni. De la începutul lunii noiembrie, numărul infectărilor va scădea constant coborând pentru o perioadă, estimată la câteva luni, la o limită acceptabilă. Rămâne de văzut dacă pentru primăvara anului 2022 va exista sau nu, un al cincilea val.
„Acest val al pandemiei se va autoelimina datorită contagiozității ridicate a variantei Delta care va infecta un număr foarte mare de persoane în timp foarte scurt. În patru luni acest val să va autoelimina, dar nu vor fi zile ușoare. Problema va fi maximă în vârf de val care nu va fi o zi, ci va fi un platou. Eu apreciez că se va ajunge la vârf de val la jumătatea lunii octombrie”, a explicat medicul Popovici.
Doza a treia de vaccin aduce un beneficiu net pentru toți cei care se vor vaccina împotriva Covid 19, oferindu-le totodată o imunitate mai mare și o garanție că nu vor face boli grave.
„Acel 1% care este infectat va infecta în cazul variantei Delta, alte 8 persoane. E foarte important ca oameni să se vaccineze - doza 3 aduce benefici nete, readuce protecția față de infecție”, a explicat conf. dr. Emilian Popovici de la Societatea Română de Epidemiologie
Rată record de infectare pentru București
Situația epidemiologică se înrăutățește în Capitală. Rata de infectare a atins 13,6 cazuri la mie, de persoane infectate cu COVID-19, a anunțat DSP București. În urmă cu doar șase săptămâni, rata de infectare a fost 0,85 la mia de locuitori, potrivit datelor comunicate de DSP București.
Medicii cer măsuri radicale și instituirea unui lockdown generalizat pentru scăderea numărului de persoane infectate.
„Din punctul meu de vedere, este momentul iniţierii unui nou lockdown de cel puţin două săptămâni, acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice, dar şi alte categorii profesionale care sunt expuse riscului şi contactului interuman prelungit.
Cu riscul oprobriului, consider aceste măsuri ca fiind oportune, mai ales că văd disperarea din ochii pacienţilor, oboseala fizică şi psihică a colegilor mei”, spunea Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi despre măsurile care ar trebui să fie adoptate de autorități.