Cât va mai dura greva din Educație. Sindicalistul Anton Hadăr explică cine va opri protestele profesorilor

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Greva profesorilor din sistemul preuniversitar va dura atât timp cât cei care au declanșat-o vor considera că este nevoie. Anton Hadăr, preşedintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a cadrelor didactice din mediul universitar, a explicat că oamenii sunt nemulțumiți de atitudinea Guvernului cu privire la revendicările lor. El a explicat de ce sindicatul pe care îl reprezintă nu a oprit lucrul, așa cum au făcut lucrătorii din sistemul preuniversitar.

Preşedintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a cadrelor didactice din mediul universitar, Anton Hadăr, a precizat că greva lucrătorilor din sistemul de învățământ preuniversitar va înceta atunci când oamenii vor primi satisfacție din partea Guvernului. El a precizat că refuzul politicienilor de a introduce într-un act normativ, publicat în Monitorul Oficial, o prevedere care să garanteze că salariul profesorilor debutanți va porni de la salariul mediu brut pe economie îi nemulțumește pe greviști. Mai mult, aceștia suspectează că guvernanții nu-și vor ține promisiunile, față de profesori, nici de această dată.

„Atâta vreme cât una s-a discutat și alta a ieșit ca element legislative, respectiv Ordonanța de Urgență despre care am tot vorbit, este clar că lumea e nemulțumită. Greva va merge mai departe atâta vreme cât cei care sunt în spatele nostru, în spatele colegilor de la preuniversitar, în cazul acesta, susțin protestul, pentru că se votează într-un mod democratic. Practic votează orice membru de sindicat, după ce prezentăm ce s-a discutat la Guvern sau la Președinție”, a arătat Anton Hadăr.

Liderul de sindicat a dat ca exemplu discuțiile de la Administrația Prezidențială, când oamenii au refuzat propunerea șefului statului, Klaus Iohannis, de a fi garant pentru respectarea prevederilor viitoarei legi a salarizării.

„Ați văzut că am venit de la Președinție, cu acordul președintelui și oamenii din stradă l-au făcut zob. Deci se merge prin vot la nivelul cel mai de jos, la chiar la femeia de serviciu, dacă e membru de sindicat”, a mai spus Anton Hadăr.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Sindicatele din preuniversitar continuă greva

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat că vor continua greva generală și în zilele următoare. Reprezentanții profesorilor solicită Guvernului și coaliției PSD – PNL – UDMR, aflată la guvernare, să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023.

Este vorba despre acel articol care prevede că salariul unui profesor debutant va crește, conform următoarei legi a salarizării, la nivelul salariului mediu brut pe economie. O prevedere de acest fel a fost introdusă doar în Nota de fundamentare a ordonanței care, însă, nu se publică în Monitorul Oficial și nu are valoare de reglementare.

Sindicaliștii cer ca salarizarea personal didactic de predare să pornească de la acest nivel, al salariului pentru un profesor debutant, urmând să fie stabilit, în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De ce nu intră în grevă cadrele universitare

Anton Hadăr a explicat și care sunt motivele pentru care profesorii universitari, pe care îi reprezintă nu sunt alături de colegii lor, la grevă. El a dat vina pe procedurile greoaie, birocratice, care împiedică declanșarea unei greve.

„Alma Mater n-a reușit până acum să finalizeze toate documentele necesare începerii grevei din motive de necrezut. Este aproape imposibil România să declare o grevă ca să fie legală. Ne uităm pe altă cauză, pe ideea că suntem împotriva politicilor sociale și comice a României. A trebuit să luăm întâi semnături, să stăm 10 zile în negocieri.

Și am făcut-o laolaltă cu colegii din preuniversitar și după aceea să-i întrebăm pe toți colegii dacă mai mergem mai departe după ce ne-au dat această ordonanță de urgență ori în perioada Rusaliilor, nu găsești pe nimeni la școală. Și începem și noi de marți să vedem încotro o luăm în legătură cu colegii de la preuniversitar greva merge mai departe”, a explicat Anton Hadăr, la Antena3.