Cât va costa comasarea alegerilor locale cu europarlamentare. Banii pe care îi vor plăti românii

Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La data de 8 martie, într-o ședință extraordinară, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care inițiază procesul pentru comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, ce vor avea lor pe data de 9 iunie.

La începutul anului, Ministrul Finanțelor a comunicat că toate alegerile din 2024 ar implica un cost de patru miliarde de lei. Însă, comasarea lor ar duce la o reducere de un miliard de lei a acestor cheltuieli.

Comasarea alegerilor. La ce sumă se ridică procesul de organizare

Conform surselor citate de TVR Info, bugetul total pentru organizarea și desfășurarea alegerilor din 9 iunie 2024, atât cele locale, cât și cele pentru Parlamentul European, este de 1,561 miliarde lei.

Această sumă acoperă toate costurile implicate pentru instituțiile responsabile de organizarea celor două tipuri de scrutin.

În comparație, alegerile locale din 2020 au costat aproape un miliard de lei.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Câte buletine de vot vor primi alegătorii

Odată cu comasarea alegerilor, fiecare alegător din țară va primi un total de cinci buletine de vot. Patru dintre acestea sunt destinate alegerilor locale. În plus, fiecare votant va primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Astfel, cei care ies la vot vor primi un buletin pentru lista de europarlamentari, unul pentru primar, unul pentru lista consiliului local, unul pentru președintele consiliului județean și unul pentru lista consiliului județean.

Pentru bucureșteni, lucrurile stau puțin diferit. Aceștia vor primi un buletin pentru lista de europarlamentari, unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Ce complicații ridică comasarea alegerilor locale și europarlamentare

ONG-urile care monitorizează desfășurarea corectă a alegerilor au semnalat o serie de complicații. Printre acestea se regăsește numărul mare de buletine de vot pe care trebuie să le completeze fiecare cetățean în procesul electoral.

Sursa foto: Dreamstime.com

Aceasta ar conduce la o prelungire a timpului petrecut în cabina de vot pentru fiecare alegător. Astfel că, ar putea îngreuna procesul electoral.

În plus, odată cu comasarea alegerilor, există riscul de a greși urna. Asta având în vedere că vor exista cinci urne de vot, ceea ce ar putea duce la erori majore în procesul de numărare a voturilor.