Datorită sistemelor moderne de refrigerare, putem conserva alimentele mai mult timp. Cu toate acestea, nu le putem păstra prea mult în frigidere. De fapt, riscă să le lăsăm mai multe zile decât ar fi convenabil și ne putem expune la intoxicații alimentare, din cauza faptului că produsul este în stare proastă sau din cauza contaminării încrucișate, adică pentru că a fost contaminat de microorganisme. Cât ar trebui să păstrăm alimentele la frigider pentru a le putea mânca în siguranță?
Ouă
Dacă sunteți unul dintre cei care gătesc ouă „pentru a nu se strica”, puteți sta liniștiți. Acest aliment este cel care durează cel mai mult în frigidere. Le puteți păstra timp de până la trei săptămâni și le puteți consuma în siguranță. Un alt aspect important este locul în care le așezi în frigider. În general, le ținem pe ușă. Cu toate acestea, cel mai bine este să le așezați pe cele mai înalte rafturi și în partea din spate. În acest fel veți evita schimbările de temperatură. De asemenea, păstrați-le în ambalajul original. Ouăle, pe de altă parte, nu trebuie congelate.
Peşte
Mario Sanchez, tehnolog alimentar și diseminator al nutriției și siguranței alimentelor la SefiFood, în colaborare cu Consiliul Norvegian pentru Fructe de Mare, ne spune că peștele nu trebuie depozitat mai mult de 2 zile la frigider. Prin urmare, dacă nu îl vom consuma în acest interval, cel mai bine este să îl congelăm. Dacă o facem, se poate păstra până la 3 luni. Dacă peștele este alb, va dura până la 6 luni. Dacă îl gătim, îi putem prelungi durata de viață în frigider până la 4 zile. Și dacă îl gătim și îl congelăm, până la 4 luni.
Carne
Carnea este unul dintre cele mai sensibile alimente care există și susceptibile la transmiterea bolilor, dacă nu menținem o igienă bună în manipularea și conservarea acesteia. Fileurile de vită, de exemplu, se pot păstra la frigider timp de 2-4 zile. Dacă le înghețăm, acestea durează până la 12 săptămâni.
Carne de pui sau curcan
Acest tip de carne, numită carne albă sau slabă, nu durează atât de mult. La frigider, nu ar trebui să o păstrăm mai mult de 2 zile. Dacă urmează să o congelăm, o putem păstra până la 12 luni. Trebuie să insistăm asupra manipulării corecte a acestor alimente. Ori de câte ori vorbim despre bacterii, cum ar fi salmonella, ne gândim la ouă, totuși, și carnea crudă sau puțin gătită o poate conține.
Frigidere – ideile zilei aici
Mezeluri
Acest tip de alimente procesate derivate din subproduse din carne durează puțin mai mult decât carnea la frigider. Dar nu putem abuza. Odată deschis sau dacă l-am cumpărat în vrac, îl putem păstra la frigider până la 6 zile. Dacă sunt mezeluri conservate, 1 săptămână. Dar, dacă sunt proaspete, 2 zile. Mezelurile și cârnații proaspeți pot fi congelați și vor dura 2 luni.
Lapte
Dacă sunteți unul dintre cei care beau puțin lapte și îl folosesc doar pentru a „îndulci” cafeaua, poate merită să cumpărați cutii mici, pentru a nu se strica sau a nu vă expune la o problemă de sănătate, consumând lapte în condiții improprii. Dacă este proaspăt, durează doar 2 zile. UHT, adică ultra-pasteurizat, nu durează mult mai mult. Doar 4 zile. Primul poate fi înghețat și va dura 3 luni. Al doilea, nu.
Frigidere: descoperă ofertele
Sosuri și tocănițe
Aceste alimente nu pot fi păstrate la frigider mai mult de 3 zile. Mai ales dacă sunt cu carne sau pește. Prin urmare, dacă aveți de gând să faceți tocăniță pentru mai multe zile, cel mai bine este să o înghețați, deoarece poate dura până la 3 luni. Același lucru este valabil și pentru sosuri. Dacă ați cumpărat bulion la borcan sau cutie, nu îl puteți păstra mai mult de 3 zile dacă l-ați deschis.